S obzirom na to da je Dan domaće supe, zašto ga ne biste obeležili tako što ćete spremiti i pojesti jednu?
Dan domaće supe je danas, 4. februara i kako je vreme napolju hladno i tmurno, možda bi vas jedna topla pileća supica divno zagrejala i učinila vaše stomake srećnijim mestom.
Miris i ukus tople domaće supe okupiće vašu porodice za zajedničkom trpezom, a evo jednostavnog recepta koji će vam omogućiti ovaj ugođaj:
Sastojci za osam osoba:
- ćureći vratovi
- kosti od jedne koke, sa malo mesa na njima
- dve, tri velike šargarepe
- dva paškanata sa lišćem
- dva ili više krompira
- jedna velika glavica crnog luka
- pola glavice manjeg celera
- desetak grančica peršuna
- tri, četiri čena belog luka
- deset zrna bibera
- jedan list lovora
- domaći rezanci (ili knedle)
Način pripreme:
Meso oprati i iseći na komade (možete staviti samo piletinu ili samo ćureće vratove, ili i jedno i drugo). Povrće očistiti i dobro oprati (osim krompira), iseći na komade i staviti sve zajedno u veliku šerpu sa vodom.
Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu, piše "Coolinarika"
Posoliti, dodati biber u zrnu, poklopiti u pustiti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati tek da vidite da malo vri sve dok povrće nije kuvano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodaje se kasnije kako se ne bi raskuvao).
Tokom kuvanja skidati penu od mesa koja se skuplja na površini tečnosti.
Kad je meso i povrće skuvano izvaditi iz šerpe, blago posoliti, a tečnost procediti i zakuvati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i ako želite dodajte bilo koji suvi začin koji koristite.
Za kraj posuti sitno seckanim svežim peršunom.
Prijatno!