Upoznajte Milkos sireve, koji su istovremeno izvor zdravih sastojaka, ali i zadovoljstva. Istinski gurmani znaju o čemu pričamo!
Jedno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Bristolu pokazalo je da ljudi prave i jedu sir već 7.500 hiljada godina!
Tim naučnika, koji su proučavali arheološke ostatke keramičkih cjediljki pronađenih u Poljskoj, utvrdili su sa je sir prvi put proizveden prije više od 7.500 godina. Mada nije utvrđena vrsta mlijeka koja je korišćena za sir, u blizini nalazišta pronađeni su i ostaci kostiju krava. Ovako prerađen proizvod od mlijeka, mogao je lakše da se sačuva od propadanja i da se transportuje. S obzirom da sir sadrži manji procenat laktoze, na koju su odrasli ljudi u neolitu bili manje tolerantni, omogućavao je većem broju ljudi da koristi hranljive sastojke iz mlijeka.
Danas na svijetu postoji mnogo različitih sireva, a neki od najukusnijih među njima proizvodi i kompanija Milkos.
Prateći zahtjeve potrošača Sarajevska mljekara Milkos posvetila se uvođenju linije proizvoda sa dodanom vrijednošću a sve je bazirano na potpuno prirodnom procesu i kvalitetnom mlijeku bez vještačkih dodataka.
Milkos feta sir pravi izvor prirodnih proteina koji se u Milkos proizvodima nalaze u većoj koncentraciji nego u konvencionalno proizvedenim sirevima ovog tipa. Veoma ja važno istaknuti da ovi proizvodi ne sadrže gluten što omogućava da ljudima koji boluju od celijakije i osjetljivi su na gluten da slobodno uživaju.
Milkos mladi sir proizvodi se procesom ultrafiltracije čime se omogućava maksimalno iskorištavanje svih sastojaka mlijeka naročito proteina i vitamina. Proizvodi se od retentata koji nastaje koncentrovanjem obranog mlijeka pet puta. Ultrafiltracija kao proces uzima i zadržava najbolje i za zdravlje najvažnije sastojke iz mlijeka. Posebno su važni proteini sirutke koji se na ovaj način zadržavaju u Milkos mladom siru.
Svježi sir sir je mliječni proizvod blagog i svježeg okusa. Proizveden je kravljeg mlijeka i predstavlja visokovrijednu namirnicu bogatu proteinima i mineralima. Ima nizak sadržaj masnoće i zbog toga je veoma pogodan kao dodatak dijetetskoj ishrani. Veoma je dobar izvor vitamina i minerala, ponajprije kalcija, fosfora i magnezija. Zahvaljujući značajnom sadržaju kalcija, svježi kravlji sir ima važnu ulogu u sprječavanju osteoporoze. Svježi kravlji sir može se koristiti za namaze, većinom u kombinaciji sa Milkosovim pavlakama. Odličan je dodatak salatama, bilo da su one sezonske od svježeg povrća, kuvanog povrća, ribe ili mesa. Svježi sir nezamjenjiv je za pripremu čuvenih bosanskih pita kao i za pripremu drugih jela u našoj tradicionalnoj kuhinji.
Vajkrem – krem sir za mazanje nezaobilazan je dio svakog zdravog i ukusnog doručka. Ovaj sirni namaz pravi se od vrhnja, a idealan je za palačinke, salate, za doručak i večeru, kao i da male i velike sladokusce!
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu!