Pogledajte kako izgleda recept za jednostavnu, srpsku, tradicionalnu čokoladnu tortu koju je obožavala da jede i kraljica Natalija.
Dom Jevrema Grujića i ove godine u okviru Noći muzeja vodi Beograđane na zanimljivo putovanje kroz prošlost. Ovog puta na ovom nezaboravnom putovanju možete nešto i okusiti.
Naime, ove godine biće predstavljena priča o jednoj od najvećih heroina svoga vremena- kraljici Nataliji Obrenović. Moćićete da vidite neke njene lične predmete, ali i da joj napravite poklon "kraljevski revers". Pored toga, moćićete i da naučite da probate i njenu omiljenu čokoladnu tortu koja je napravljena po originalnom receptu iz 1885. godine.
Kada god bi kraljica Natalija došla u posetu, u Domu Jevrema Grujića se spremala ova torta.
MONDO vam daje približan recept, pa da možete i vi da se zasladite na kraljevski način. Torta jako podseća na Saher tortu
Potrebno je:
čokolada za kuvanje 150 grama
jaja-6
šećer 150 grama
prašak za pecivo 1/2
ulje 150 grama
brapno 150 grama
marmelada
slatka pavlaka- 200 ml
čokolada za kuvanje- 250 hrama
Postupak: Rastopiti čokoladu sa jednom kašikom mleka na laganoj vatri. Razvojiti belanca od žumanaca i umutiti čvrst sneg. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati ulje i rastopljenu čokoladu. Smesu staviti u namazan i pobrašnjen kalup, pa potom sve u rernu na nekih 180 do 200 speteni. Pecite 40- 45 minuta. Kada bude pečena, izvadite je, ostavite da se ohladi, pa je isecite na pola. Staviti marmeladu između slojeva i okolo. Tortu premazati čokoladnom glazurom.