Pljeskavice ne spadaju u zdravu hranu, ali ako ih napravite ovako, ne brinite.
Potrebno:
- 2 tikvice srednje veličine
- 1 jaje
- šolja kisele vode
- 125 grama heljdinog brašna
- 50 grama sitnog sira, nemasnog sira za namaze ili 2 veće kriške tvrđeg
- pola praška za pecivo
- u zavisnosti od toga da li je sir slan ili nije, dodajte malo morske soli
Priprema:
Pre svega oljuštite i narendajte tikvice i stavite ih da se ocede.
U velikoj posudi umutite jaje sa kiselom vodom, zatim dodajte sir, brašno, prašak za pecivo i eventualno začine (beli luk u prahu, biber, suve travke). Smesa treba da bude gušća od one za palačinke. Ako vam fali tečnosti, dodajte kiselu vodu, a ako je previše tečno, dodajte još malo brašna.
Ringlu uključite na malo jaču temperaturu od srednje, tiganj najbolje da je keramički ili neki za palačinke. Stavite malo ulja. Imajte na umu da tikvice vole masnoću, pa se trudite da stavljate ulje tek jednom u nekoliko tura. Idealna mera je pola klasične kutlače.
Stavite da se prže po dve pljeskavice istovremeno. Najvažnije je da vam se isprže dobro s donje strane. Kad se smesa malo osuši i odlepi od dna spremna je za okretanje.
Upravo zbog ovog procesa im je naziv pljeskavice adekvatniji od bilo kog drugog.
S vremena na vreme ćete morati da obrišete salvetom ostatke od prženja i ponovo stavite malo ulja.
Ove tikvice možete jesti za doručak uz salatu i humus ili ako želite jači doručak uz slaninicu i luk.
(Recept preuzet sa sajta "Hrono kuhinja")