Entoni Bordejn ima nekoliko saveta u vezi sa tim šta nikako ne treba jesti u restoranu. Poslušajte ga, taj čovek je jeo i kuvao svuda u svetu.
Čuveni njujorški kuvar je objasnio, sasvim iskreno, šta se dešava "iza scene" mnogih restorana.
Recikliraju hleb
"Glavno pravilo svake kuhinje je - koristi sve, ne troši ništa", kaže Bordejn i objašnjava da to znači da se veoma malo hrane baca. Kada, na primer, gosti ne taknu ništa, ili pojedu tek malo iz korpe za hleb koja se nalazila na njihovom stolu, sledeći gosti će je sigurno dobiti.
"Branč" je prilika da se iskoriste svi ostaci
Ovo nije dobra vest za one koji ne vole da kuvaju, ili u restoran idu u vreme kada je jeftinija ponuda, zato što su velike šanse da će, zapravo, jesti ono što je drugima ostalo. Za ta jela, koja nisu ni ručak, niti večera, kuvari koriste namirnice koje imaju, a ne trebaju im za obroke za koje se tačno zna šta su. Takođe, to je prilika da potroše namirnice kojima uskoro ističe rok.
Rižoto sa morskim plodovima - ne, nikako
Čak i salata sa morskim plodovima nije preporučljiva jer ćete verovatno dobiti namirnice iz mora koje neko pre vas nije pojeo, naručio ih je pa odustao, na primer.
Budite oprezni kada naručujete živu hranu
Bordejn kaže da su restorani, barem oni koji se nalaze u metropolama, sada veoma čisti, ali i dalje treba biti oprezan. Jela koja se prave od živih jaja, na primer, mogu biti rizična zbog mogućih bakterija.
Ribu jedite krajem nedelje
Ribu i morske plodove jedite kasnije tokom nedelje, nikako u ponedeljak ili utorak. "Većina velikih tržišta ribom su zatvorena tokom vikenda, a neki kuvari zato ponedeljkom nude jeftinije obroke od ribe i morskih plodova. Ne dajte da vas prevare, to jedite sredom, četvrtkom, petkom, veće su šanse da ćete jesti sveže namirnice", kaže Bordejn.
I na kraju dodaje: "Nije mi namera da vas plašim, već da vas naučim kako da u restoranima uživate još više".