Evo nekoliko savjeta kako da poboljšate svoje kulinarsko umijeće.
Kako biste efikasnije pripremili obrok, potrebno je da prije početka kuvanja organizujete namirnice za obradu koristeći tehniku "mise en place" - postavljanje svih neopodnih sastojaka na dohvat ruke.
Kod pripreme više različitih jela za isti obrok, isplanirajte vrijeme i napravite dobar redosljed pripreme. Na primjer, kolač kome je potrebno tri sata hlađenja prije služenja prvo pripremite, a za vrijeme hlađenja nastavite sa pripremom ostalih jela.
Pripremite veću količinu kvalitetnog bujona (pileći, juneći, mješani, riblji ili bujon od povrća), a potom ga zamrzite u plastičnim čašama za kasniju upotrebu u drugim jelima - za pripremu rižota, soseva i slično.
Da biste se riješili mirisa bijelog luka, potrebno je da pod mlazom hladne vode tridesetak sekundi protrljate ruke o predmet od nerđajućeg čelika (kašika ili sudopera).
Kako biste provjerili da li je ulje dovoljno zagrijano za prženje, uronite drvenu varjaču u ulje koje se grije u tiganju. Mjehurići u ulju oko uronjene varjače, pokazatelj su da je ulje dovoljno zagrijano.
Prilikom sjeckanja bibera u zrnu ili sličnih začina, prelijte ih sa nekoliko kapi ulja kako se ne bi razletjeli sa daske za sječenje. Razlog zbog kojeg profesionalni kuvari začinjavaju jelo sa visine nije zato što izgleda dobro, već da bi se začin pravilnije rasporedio.
Ukoliko nakon pripreme dobijete višak sosa, možete ga zamrznuti u posudama za led, a kockice sosa naknadno možete podgrijati u tiganju u količini koja vam je potrebna.
Suvo začinsko bilje ubacite na početku kuvanja jela, kako bi se njihove arome razvile tokom kuvanja. Svježe začinsko bilje dodajte na kraju kuvanja, kako se njihove arome ne bi izgubile kuvanjem.
Kako biste ispratili razvoj ukusa i potrebnu količinu začina, obavezno probajte jelo tokom kuvanja kao i pred finalno služenje.
Kako biste spriječili da se tjestenina lijepi sve što je potrebno jeste da je kuvate u velikoj količini vode (idealno 100gr paste na oko 1l vode). Izbjegavajte korišćenje ulja tokom pripremanja tjestenine, jer će spriječiti da sos koji ste spremili prijanja na pastu.
Kako biste dobili reš koricu na komadu mesa, potrebno je da ga obrišete od viška vlage papirnim ubrusima prije početka obrade.
Kako biste olakšali proces sječenja slanine na sitne kockice, možete je ostaviti u zamrzivaču oko 15 minuta da se stvrdne.
Kako bi povrće zadržalo svoju svježu boju, ubacite ga u ledenu vodu odmah nakon blanširanja ili kuvanja. Prilikom grilovanja ili prženja nemojte pretrpavati tiganj, jer će se namirnice u pretrpanom tiganju kuvati u pari umjesto da postanu reš i hrskave.
Kako ne bi došlo do podizanja temperature u frižideru, potrebno je da uvijek ohladite hranu prije nego je ubacite u frižider.
Preporučuje se da đumbir ljuštite kašikom, jer ivica kašike lako skida koru đumbira prateći njegove krivine i minimizira otpad.
Koristite ljuske od razbijenog jajeta kao kašiku kojom ćete lako pokupiti sitne komadiće ljuske iz jajeta.
Kako biste povećali količinu soka iz citrusnog voća (limun, limeta, pomorandža i slično) prije ceđenja ih rolajte pod pritiskom dlana na radnoj površini. Ukoliko recept zahtijeva rendanu koru limuna, koristite najsitnije rende i pokušajte da izbjegnete bijele dijelove ispod kore limuna jer nose gorčinu.
Uključite mališane u pripremu obroka. Nedavno istraživanje kompanije „Nestle“ pokazalo je da su djeca koja su direktno uključena u pripremu obroka otvorenija prema konzumiranju zdrave ishrane i jedu više povrća.
Ukoliko kuvate testeninu, potrebno je da je kuvate jedan minut kraće nego što je istaknuto na pakovanju. Proces pripreme možete završiti tako što ćete je skuvati u tiganju sa sosem nakon cijeđenja.
Kako biste povezali sastojke u sos za tjesteninu ili napravili kremastim već pripremljen sos, sačuvajte dio vode od kuvanja testenine zato što u sebi sadrži dio skroba od testenine.
Kako biste pojačali arome orašastih plodova, kratko ih pecite na suvom tiganju uz puno miješanja, a potom sklonite sa vatre i sa vrućeg tiganja kako se ne bi prepekli i zagorjeli.
Na komadima mesa, ribe, ispod pašteta ili tartar bifteka zarad boljeg ukusa možete koristiti kućni aromatizovani puter, koji ćete pripremiti tako što ćete u komad putera umijesiti nasjeckano svježe začinsko bilje, biber, lavandu, med ili sušeni paradajz, a potom umiješeni komad putera umotati u komad papira za pečenje i vratiti u frižider da se stegne.
Pripremite domaće krutone za salatu tako što ćete nasjeckati tost hljeb na kockice i staviti na papir za pečenje u tiganj. Potom poprskajte maslinovim uljem, solju, biberom i začinima po želji i pecite u rerni na 180°C dok ne postane reš, uz nekoliko miješanja tokom pečenja.
Kako biste istakli jedinstveni ukus ribe, pažljivo poprskajte bijelu morsku ribu nakon grilovanja ili pečenja u rerni sa nekoliko kapi limuna.
(Izvor: RTS)