Ona je veličanstvena, prekrasna, kraljica i majka, svi govore najveća, a ja bez trunke sumnje kažem i najbolja i najljepša, majka Rusija.
Dragi moji prijatelji možda jesam subjektivan, jer sam Rusiju volio i prije nego što sam kročio na njeno tlo ali ono što sam vidio i osjetio kada sam boravio tamo, to riječi ne opisuju, to samo srce može da šapuće. Zašto da šapuće? Zbog ljubavi, zbog poštovanja, zato i sada pred svima vama odajem duboko poštovanje za najljepšu zemlju u kojoj sam boravio.
Svoje prve dane u Rusiji proveo sam u glavnom gradu, da u čuvenoj Moskvi koja me je jednostavno zarobila, privila u svoja njedra i do danas me ne pušta iz svoga zagrljaja. Najveći grad Rusije, najveći bulevari, najveći trgovi, najveće fontane, najveći parkovi, pretpostavljam da ste do sada shvatili. Ne znam da li je to neki kolektivni “princip” ruskog naroda ali kod njih je sve “najveće” a to se posebno odrazilo na Moskvu.
Evo uzećemo za primjer njihove bulevare (i to u samom centru grada), u jednom smjeru ima devet saobraćajnih traka plus u drugom smjeru i jedna centralna traka koja je dozvoljena za prevoz samo državnim autima ili vozilima pod pratnjom (ovo je urađeno zbog čestih gužvi u saobraćaju a državni posao ne smije da čeka i da trpi). Vjerujte mi na riječ, ukoliko ste krenuli u šetnju, dok dva puta pređete njihov bulevar vi ste se već našetali. Veliki broj parkova koji su ukrašeni spektakularnim fontanama, arhitektura koja ostavlja bez daha, mnogobrojne crkve, spomenici, pozorišta, muzeji ne ostavljaju vam ni trenutak slobodnog vremena a sa lakoćom vam zaokupe pažnju i pokažu zašto je Moskva jedinstvena.
Broj univerziteta je impozantan a najčuveniji je svakako Lomonosov. Kada sam vidio građevinu u kojoj je smješten univerzitet jednostavno sam ostao bez daha, a kada sam čuo priče o njemu, pa teško je pronaći riječi da se kaže sve što bi se trebalo reći o univerzitetu. Evo samo jedna kratka priča ili legenda - Za glavnu zgradu Lomonosova kažu da je toliko velika i da ima toliko prostorija da kada bi tek rođeno dijete od prvog dana života boravilo po jedan dan u jednoj prostoriji izašlo bi iz zgrade kada bi imalo 73 godine.
Znate kako kažu da su sitnice najljepše, tako su i neki obični trenuci ostali urezani u mom sjećanju. Trenutak poput sjedenja na Crvenom trgu dok se sa desne strane prostire fascinantni Kremlj, sa lijeve strane GUM (trgovački centar) a ispred mene se uzdiže Hram Vasilija Blaženog. Možda će vam zvučati čudno, ali u tom trenutku sam uvidio svu ljepotu i moć Rusije. I tada sam takođe shvatio kako je lijepo kada ste opušteni, evo sjedim na podu, na sred Crvenog trga, i niko ne obraća pažnju na mene, ljudi jednostavno uživaju u svojim stvarima a ne zamaraju se sa mojim ponašanjem (kada bih u BL sjeo na ploče ispred Boske u roku od pet minuta bi me proglasili budalom).
Divan narod i njihova kultura, dopuštaju vam da uživate sve dok ne pravite neki problem. Evo jedan primjer, naočigled skoro da nigdje nema policije, i dok naše društvo sjedi na Crvenom trgu, uživa u pogledu, zabavlja se nazdravljajući prilazi nam policajac (koji se pojavi ko zna odakle) i ljubaznim glasom nas zamoli da naše piće umotamo u kese da se ne vidi i da nastavimo sa svojom zabavom. Stvarno neobičan gest jednog policajca ali tu se i vidi njegova služba, ne pokazuje silu, a na kulturan način nas upozori i da do znanja da vodimo računa o ponašanju. Kada smo se raspitali zašto je tako malo policije u gradu, samo su nam rekli da ih ima ali su u civilu i prate svaki korak svakog prolaznika.
Stvarno mi je teško. Toliko toga mogu da napišem i opišem ali malo je stranica za sve moje riječi o Moskvi, to ni mnogo vještiji pisci od mene nisu uspjeli opisati pa mi ne zamjerite što vam neću prenijeti sve što bih poželio. Priče o čuvenim stanicama metroa za koje kažu da su najljepše na svijetu, o Hramu Hrista Spasitelja (najvećem pravoslavnom hramu), o zgradama “sedam sestara” koje su izgrađene po naredbi Staljina (jedna od tih zgrada je Lomanosov univerzitet), tajne o rijeci Moskvi i njenim mostovima I još mnogo mnogo toga. Reći ću vam još ovaj podatak (za naše uslove i standard veoma bitan), Moskva je mnogo skup grad - jedan od najskupljih gradova na svijetu, ali ipak izbjegavajte restorane sa Mišelinovim zvjezdicama, butike sa markiranom robom i moći ćete sebi priuštiti koji dan i životno iskustvo u prekrasnoj Moskvi.
Znam, ostao sam dužan reći još poneki detalj o stvarima u kojima uživaju sva naša čula, o bogatstvu hrane i pića. Za Ruse znamo da uživaju u votki, kavijaru i u boršču (pretpostavljam da su svi čuli za ova tri specijaliteta iz Rusije) iako veoma mali broj sada uživa u kavijaru iz prostog razloga – preskup je. Ipak njihova kuhinja je mnogo bogatija i sastoji se u pripremi jela od žitarica, povrća i voća, mesa,morske i slatkovodne ribe, šumskih plodova i mliječnih proizvoda. Čuvene su njihove kaše koje pripremaju od žitarica ovsa, pšenice, heljde, ječma ili kukuruza koje kuhaju u vodi, mlijeku ili kombinaciji vode i mlijeka. Mogu biti slatke i slane. Zatim čuveni biljni, peljmeni, šči, manjiki, ukiseljeno povrće, marinirane gljive, sirova ili marinirana riba, hladetina - stvarno pregršt boja, ukusa i kombinacija.
Ono što sam primijetio jeste da im hrana nije mnogo posoljena ili začinjena, jedan divan sklad blagih ukusa u kojima su istaknute namirnice i njihov ukus. Mnogo koriste ribu u ishrani I to u svim mogućim varijantama, od sirove do termički obrađene (i to me je najviše iznenadilo). Uz ribu koriste kopar koji je neizostavan i u mnogim salatama.
Sada vam poklanjam jedan divan recept (jednu od mnogobrojnih varijanti), i kada budete uživali u ukusu i mirisu, sklopite oči I zamislite predivnu Rusiju.
Boršč
Potrebne namirnice:
- 3 manje cvekle
- 2 krompira
- pola glavice kupusa
- glavica crvenog luka
- 2 mrkve
- 0.1 l paradajz sosa
- pola limuna
- 2 litre supe (ili fondua)
- začinsko bilje (lovor, kopar)
- so, biber
(po želji možemo boršč kuvati sa pilećim ili junećim mesom ili kuhati bez mesa u supi)
Način pripreme:
Cveklu dobro operate i kuvajte sa korom (ili ispecite u rerni) dok ne bude mekana. Krompir isjecite na kockice i kuvate oko 20 minuta (u fondu). U krompir dodajte narendani kupus i kuvajte oko desetak minuta (kupus ne smije da se prekuva). U tiganju zagrijte ulje i dodajte izrendanu mrkvu i crveni luk.
Dinstajte dok ne omekani i zatim dodajte paradajz sos, pa ostavite sa strane. U krompir i kupus ubacite oguljenu I nasjeckanu cveklu, sok od limuna, začinsko bilje i začine. Sve kuhati još 5-10 minuta i zatim dodati izdinstanu mrkvu i luk. Prilikom serviranja u boršč se može dodati i malo kisele pavlake.
Prijatno!