"Džejmi Oliver je terorista", kažu Španci za čuvenog kuvara, nakon što im je dirnuo u tradicionalno jelo - paelju! Ovo je njegov "strašni" recept...
Potrebno:
- Maslinovo ulje
- Dve čorizo kobasice, oko 250 grama (pikantna svinjska kobasica), krupno sitno iseckana
- 300 grama iseckane slanine
- zelena paprika, iseckana
- crvena paprika, iseckana
- 5 čena belog luka, iseckanog
- Jedan ceo crni luk, krupno isečen
- Šaka iseckanog svežeg peršuna
- Morska so
- Mleveni crni bibere
- Prstohvat šafrana
- 400 g dagnji
- 300 g pirinča
- 200 grama kiselih crvenih paprika iz tegle
- 400 grama paradajza iz konzerve
- Litar pileće ili supe od povrća
-12 većih kozica
- 150 grama lignji
-150 grama boranije
- Limun isečen na kriške
Priprema:
Zagrejte ulje u većem i dubljem tiganju, dodajte iseckanu kobasicu i slaninu. Pržite oko 10 minuta, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte iseckane paprike, beli luk, crni luk i peršun, so, bibera i šafran. Pržite još 10 minuta, ili dok paprike ne omekšaju. Dodajte pirinač i paprike iz tegle, i dobro promešajte, a zatim sipajte supu i paradajz iz konzerve. Pustite da sve provri, a zatim smanjite temperaturu ringle, i ostavite da sve krčka oko 15 minuta.
Pirinač treba da bude mek, ali ne i raskuvan, već da zadrži svoj oblik. Dodajte dagnje i kozice, a kada se sve školjke otvore i kozice porumene, dodajte iseckane lignje i boraniju i kuvajte još pet minuta.
Servirajte uz kriške limuna.
I šta je ovde sporno? Kobasica!
Španci su poludeli od besa kada je Džejmi pre nekoliko dana objavio ovaj recept. Pišu na društveni mrežama, da je čuveni kuvar oskrnavio tradicionalno špansko jelo, koje se pravi od morskih plodova, zečetine, eventulano piletine, ali nikako, NIKAKO se ne dodaje kobasica!
Lavina negativnih komentara zasula je Džejmija na Twitteru i Facebooku! Od njega traže da ukloni ovaj "grozan recept" sa svog sajta, kažu da ga "opominju poslednji put", kao i da "neće pregovarati sa teroristima".
Džejmi se nije oglasio, možda ne može da priča jer su mu usta puna paelje sa kobasicom?
Šalu na stranu. Mišljenja stučnjaka u vezi sa ovim "incidentom" su podeljena. Jedni kažu da je kuvanje kreativni posao koji dozvoljava eksperimentisanje ukusima, drugi kažu da se u tradicionlane recepte ne dira, naročito ako su deo folklora i kulture nekog naroda.
A Džejmiju ovo nije prvi put da "greši" - izazavao je burne reakcije i u Zapadnoj Africi kada je u tradicionalno jelo sa pirinčem, takozvani džolof, dodao vino i neke začine koje uopšte nisu tipični za to jelo.
Šta vi kažete na sve ovo? Da li biste neku Džejmijvu sarmu, koja neme veze sa našom, doživeli kao prst u oko?
Pišite nam u komentarima...