Tokom boravka u Rusiji naš kuvar Predrag Tošić bio je oduševljen ondašnjom kuhinjom. Evo jednog sjajnog ruskog recepta!
Blini sa kavijarom
Blini
- 100 grama pšeničnog brašna
- 300 grama brašna od heljde
- prašak za pecivo
- 2 jaja
- 2 dcl mijeka
- So
Prilog
- 200 grama pavlake
- 2 jajeta
- 100 grama mladog luka
Način pripreme:
Pšenično brašno, heljdino brašno, prašak za pecivo, žumance, mlijeko i so izmmutimo u smjesu gustine kao za palačinke. Ostavimo 10-15 minuta da odstoji i zatim dodamo bjelanjak umućen u čvrst snijeg. Od ove smjese u zagrijanoj tavi pravimo male palačinke promjera oko 10 cm.
Jaja za prilog skuvamo i isjeckamo na sitne kockice, mladi luk (ili neko drugo povrće po želji) isjeckamo na sitne rezance. Na svaku palačinku - blini serviramo kašičicu vrhnja, pospemo sa malo jaja, mladog luka, dodamo kašičicu kavijara, lagano umotamo (preklopimo) i uživamo u ukusnim zalogajima...
Savjet: uz ove blinije možemo servirati i sirovu ili dimljenu ribu a odlično se slaže i uz suho meso ili šunku.