Posebno, rođendansko izdanje Mondo kuhinje snimali smo na neuobičajen način - naši novinari su kuvali, a naš kuvar Predrag Tošić je probao i ocjenjivao. I da znate, nismo loši, uopšte!
Pravila su bila jednostavna - obe ekipe trebalo je da osmisle kompletan obrok (predjelo, glavno jelo i desert) i naprave ga za najviše 90 minuta.
Ekipa 1, u sastavu Vesna, Goran i Bojan sastavili su sljedeći meni:
Predjelo: slani rolat u tortilji
Glavno jelo: Pasta s piletinom i bijelim sosom
Desert: Košarice s jabukama
Ekipa 2, koju su činili Ivana, Nebojša i Siniša osmislili su svoj meni:
Predjelo: Potaž od bundeve
Glavno jelo: Pohovane teleće šnicle i salata s orasima i renom
Desert: Pečene jabuke sa karamel-sosom
U prethodnom videu vidjeli ste da se naš sudija nije mogao odlučiti za pobjednika. Zato smo odlučili da pitamo vas - ko je bio bolji? Čiji vam se meni više dopao? Koja ekipa zaslužuje pobjedu? :)
Anketa
Pobjedu zaslužuje:
-
Ekipa 1 (Vesna, Goran, Bojan)
46.51% (100)
-
Ekipa 2 (Ivana, Nebojša, Siniša)
53.49% (115)
RECEPTI
- Slani rolat u tortilji -
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Sastojci:
- gotove tortilje (veće)
- 200 gr šunke
- 2 veće mrkve
- krem sir (200 gr)
- kisela pavlaka (veće pakovanje)
- feta sir (malo pakovanje)
- kiseli krastavci (malo pakovanje)
- senf, so, biber
Priprema:
Skuvati mrkvu, a zatim je isjeći na kockice. Na isti način isjeći i kisele krastavce i šunku. Šunku zatim pomiješati sa senfom. Sjediniti pavlaku, krem i feta sir i pososliti i pobiberiti prema ukusu. Zatim dodati šunku, krastavce i mrkvu i dobro promiješati. Gotov fil namazati na tortilje, srolati i ostaviti da se hladi u frižideru najmanje tri sata. Nakon toga rolat isjeći na komade debljine oko 1.5 cm i poslužiti.
- Pasta s piletinom i bijelim sosom -
Sastojci:
- 4 pileća filea (očišćena)
- 100 g suve pancete/slanine
- 1 litar vrhnja za kuvanje (neutralno)
- Široki rezanci
- 4-5 kiselih krastavčića
- peršun svježi ili sušeni
- kesica začina za piletinu
Priprema:
Piletinu isjeći na kockice i marinirati sa smjesom od gotovih začinima za piletinu, bijelog luka, ulja, soli, bibera, i malo ruzmarina. Ostaviti da odstoji oko pola sata, a zatim pržiti u dubokoj tavi na malo ulja. Kada je gotovo pečena u drugoj tavi kratko ispržiti nasjeckanu pancetu i sitno nasjeckane kisele krastavce. U to ubaciti piletinu i pržiti minut dva, a zatim dodati vrhnje za kuvanje, malo peršuna i malo vegete. Kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Posebno skuvati tjesteninu, pa je posuti sosom i dekorisati po želji.
Košarice s jabukama
Sastojci:
- kilogram slatkih jabuka
- zaleđeno lisnato tijesto
- puding od vanilije
- kesica badema
- 3 dcl mlijeka
- slatko vrhnje za šlag
- tri kašike šećera
- jaje
- šećer u prahu
Priprema:
Jabuke nasjeckati na sitne kockice, dodati tri kašike šećera i jednu kašiku limunovog soka, te bademe nacjeckane na listiće. Lisnato tijesto razviti i napraviti tri jednake široke trake. Od drugog komada napraviti isto. Tijesto premazati neumućenim vrhnjem za šlag. Dodati jabuke na sve trake. zamotati i zatvoriti krajeve. Presjeći po pola i staviti u prethodno nauljen kalup za mafine kako bi se formirale ružice. U posudi razmutiti kesicu pudinga i jednu i po šolju mlijeka. Tako razmućeno sipati po kašiku-dvije u svaku ružicu. Ružice premazati jajetom, kuvarskom četkicom. Peći 20-25 minuta u rerni na 180 stepeni. Ukrasit šećerom u prahu.
- Potaž od bundeve -
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.baSastojci:
- Pohovane teleće šnicle -
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.baSastojci:
- šnicle debljine oko centimetra od telećeg mesa
- brašno
- jaja
- prezle
- so i biber po želji
Priprema:
Šnicle začiniti po želji, pa uvaljati u brašno, jaja, a zatim u prezle i peći s obe strane oko dvije minute.
- Salata je od celera, jabuke, oraha -
Sastojci:
- Jedan celer
- Jedna jabuka
- Maslinovo ulje
- Sok od limuna
- Isjeckani orasi
- So i biber po želji
Priprema:
Sve sastojke izrendati, pa pomiješati I začiniti po želji
- Jabuke sa karamelama –
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.baSastojci:
- Dvije jabuke
- Tanko nasječene kriške maslaca
- Cimet po želji
- Šećer
Priprema:
Isjeći jabuke na ploške, posuti cimetom i šećerom i prekriti svako parče maslacem posebno da se istopi u rerni. Pečemo jabuke na 180 stepeni dok ne porumene. U međuvremenu, na laganoj vatri istopimo dvije karamele i dodamo šećera po želji. Izvaditi jabuke iz rerne i preliti otopljenim karamel sosom.
Tokom snimanja ove rođendanske kuhinje, hranu smo pravili mi, a za piće su se pobrinuli naši prijatelji – Vinarija Jungić, Gorštak pivo, rakije “Kozarski biser” i Ella voda kompanije Milkos. Za hljeb i peciva pobrinula se Pekara “Manja”, a organske jabuke od kojih smo pravili sjajne deserte dobili smo od prijatelja iz Domestica BiH brenda. Snimali smo u kuhinji kompanije Rema Trade.