Meso je mekano i sočno. Saft u kombinaciji sa suvim šljivama daje poseban i bogat ukus cijelom jelu.
Sastojci:
5-6 komada svinjskog filea (mogu i krmenadle bez kosti)
1 posudica povrtnog temeljca za jela
1 crveni luk
1 mrkva
250 g suvih šljiva
100 g maslaca
200 ml mlijeka
2 kašike brašna
malo ljute čili papričice
so, papar
1 lovorov list
Priprema:
Meso izlupati kuhinjskim batom, da bude mekše, onda malo posoliti. Ispržiti meso na tavi do zlatne boje. Isjeckati luk i mrkvu. Staviti sve u tavu i zaliti sa bijelim vinom. Ostaviti da se kuha dok vino ne ispari, piše Coolinarika.
Sada dodati temeljac i ostaviti i dalje na vatri.
U drugom loncu propržiti brašno sa uljem i uliti mlijeko. Kad postane ujednačena masa, dodati povrće i suhe šljive. Zaliti meso sa pripremljenom smjesom i ostaviti još 5 minuta na slaboj vatri. Odmah poslužiti. Kao prilog možete pripremiti njoke ili drugu vrstu tjestenine.