Neće pući, porumeneće i "pucaće" od ukusa - evo kako!
Kobasice sa roštilja prava su poslastica za ljubitelje mesa, a pošto je stiglo lepo vreme, sigurni smo da već "merkate" priliku da raspalite roštilj u prirodi. Evo šest saveta za kobasice koje će biti savršeno pečene, rumene, sočne i neće pucati!
Trik sa ključalom vodom
Profesionalni kuvari predlažu i da se kobasica, pre stavljanja na rešetku, "šokira" ključalom vodom. Kobasice samo prelijte vrelom vodom na nekoliko sekundi, a onda ih prebacite u hladnu. Ovaj trik, navodno, poboljšava teksturu mesa.
Osušite ih
Za savršeno hrskavu koricu, potrebno je da kobasice budu suve pre nego što ih stavite na roštilj. Osušite ih pažljivo ubrusom i držite u frižideru.
Ne pecite ih "direkt" iz frižidera
Za kobasice važi isto pravilo, kao i za drugo meso sa roštilja – pre pečenja mora da dostigne sobnu temperaturu. Izvadite ih iz frižidera sat vremena pre nego što planirate da ih spremate, tako neće pucati pri pečenju.
Ravna ploča
Još jedan trik roštilj-majstora koji prenosi "Barbecue bible" je postavljanje pleha, ili slične ravne metalne ploče, na samu rešetku. Ovo bi trebalo da uradite odmah, kako bi pleh dostigao visoku temperaturu. Direktan kontakt sa ravnom, vrelom pločom obezbediće hrskaviju koricu, mada onda nećete imati "šare" od rešetke, koje mnogi ljubitelji mesa obožavaju da vide.
Prava temperatura
Kobasice se peku na srednje jakoj vatri, kako ne bi spolja izgorele, a iznutra ostale presne. Prejaka vatra će učiniti da puknu, jer se njihov omotač skuplja u dodiru sa vrelinom, pa rizikujete da popucaju.
Preslaba vatra dovešće do toga da vaša kobasica, čim je skinete sa roštilja, deluje divno i sočno, ali kako se hladi, tako se "izduvava". Dakle, srednja vatra i nema brige!
Poklopite ih
Kako biste ubrzali vreme i ravnomernost pečenja, kobasice prekrijte poklopcem ili metalnom činijom. Strujanje toplote na taj način će omogućiti da se ravnomerno peku, i biće brže gotove.
Koji je vaš omiljeni specijalitet sa roštilja? Recite nam u komentarima!