Napravićete ga za manje od pola sata, a izgledaće kao iz poslastičarnice!
Panakota (panna cotta) je desert kojeg se mnogi zaljubljenici u kuvanje plaše, jer nisu sigurni da će pogoditi savršenu teksturu ove italijanske poslastice.
Nema potrebe da se brinete - ova panakota svaki put će ispasti savršeno, a trik prilikom serviranja i hlađenja učiniće da izgleda kao iz "fensi" poslastičarnice!
Ime ovog deserta u prevodu znači "kuvana pavlaka", tradicionalno se vezuje za italijansku regiju Pijemont, a evo kako se pravi!
SASTOJCI:
400 ml pavlake za kuvanje
200 ml mleka
75 grama šećera
Ekstrakt ili aroma vanile
Tri listića želatina
Voće po želji
PRIPREMA
Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji pet minuta. U šerpi zagrejte mleko, pavlaku i šećer sa tri-četiri kapi vanile, ali ne dozvolite da proključaju. Ocedite listiće želatina, i jedan po jedan ih dodajte u zagrejanu pavlaku uz neprestano mešanje. Kada se želatin u potpunosti rastvorio, možete da počnete sa izlivanjem!
U čemu je trik - panakota se obično servira prevrnuta na tanjiru, kako bi se gosti "divili" njenoj glatkoj strukturi i činjenici da se blago trese. Ovaj korak obično zadaje najviše muka svima koji vole slatko, a evo kako da ga izbegnete! Isperite hladnom vodom dve veće, ili nekoliko manjih lepih čaša koje ste odabrali za serviranje. Dakle, panakotu nećete prevrtati, već ćete je servirati u čaši. Ostavite u frižideru najmanje četiri sata, a najbolje preko noći.
Panakota se ukrašava svežim voćem, obično kiselkastim kako bi balansiralo njen blagi, slatki ukus. Voćkice možete i da prodinstate i da ih pažljivo prelijete kao gornji sloj na panakotu. Probajte da je ukrasite režnjevima svežih nektarina, sosom od ukuvanih malina ili kupina... Prednost panakote je u tome što izgleda otmeno, a sa samo nekoliko ukrasa zaista će zadiviti svakoga kome je poslužite.
Kada se izveštite, probajte i aromatizovanu panakotu, tako što ćete mešavini pavlake, dok se kuva, umesto vanile dodati sok od borovnice, kafu u granulama ili neki drugi ukusni dodatak. Pazite samo na to da u smesu ne dodajete limun, ananas, kivi ili slično voće, jer će njegova kiselina razgraditi želatin.