• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolja krompir salata za svečane obroke: Posna i mrsna verzija

 Vensa Kerkez
Autor Vesna Kerkez
Izvor Stvar ukusa

Otkrijte recept za najbolju krompir salatu koja je uvijek hit, bilo da je pravite za posnu ili mrsnu svečanu trpezu.

 Recept za krompir salatu Izvor: Shutterstock

Krompir salata je najpopularniji prilog uz ribu i to sa dobrim razlogom. Ključ je u pripremi savršeno izbalansiranog dresinga i dodatku svježeg, sitno isjeckanog povrća. Preliv od majoneza, pavlake i senfa daje kremastu teksturu salati, dok joj sjeckani crveni luk i celer daju hrskavost i notu svježine koja podiže njen ukus na potpuno novi nivo.

Osim što se savršeno slaže sa ribom, ova salata je odličan dodatak i na slavsku trpezu - lagana je, osvježavajuća i lijepo se kombinuje sa gotovo svakim jelom, bilo mrsnim ili posnim (uz nekoliko izmjena). Može se pripremiti unaprijed, što je čini praktičnim izborom za svaku svečanu priliku.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: prilog

Porcije/Količina: 6 porcija

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuvanja: 30 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: 50 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g kisele pavlake
  • 60 majoneza
  • 1 kašika senfa
  • pola srednjeg crvenog luka, sitno isjeckanog
  • 3 stabljike celera, sitno isjeckane
  • 2 srednja kisela krastavca, sitno isjeckana
  • 2 kuvana jaja, oljuštena i isjeckana 
  • svježe isjeckano bilje po želji (peršun, mirođija, vlašac)
  • So i svježe mljeveni crni biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje krompira

Stavite krompir u veći lonac i nalijte vodu tako da ga prekrije. Posolite vodu (kašičica soli na litar vode). Pustite da provri, pa zatim smanjite temperaturu i kuvajte 15–20 minuta. Spreman je kada možete da ga probodete viljuškom.

Ublažite ukus luka:

Dok se krompir kuva, stavi iseckani crveni luk u malu posudu i prelijte ga hladnom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta, zatim ocedite i isperite. Ovo ublažava jak, sirov ukus luka.

 2. korak: Priprema ledene kupke

Neposredno prije nego što je krompir gotov, u srednju posudu naspite hladnu vodu i dodajte led.

3. korak: Hlađenje i ljuštenje krompira

Skuvani krompir ocijedite i odmah prebacite u ledenu kupku. Kada se dovoljno ohladi da možete da ga držite u ruci, ali je još topao u sredini, izvadite ga i oljuštite (kora bi trebalo lako da se skine prstima).

4. korak: Sjeckanje krompira

Oljušten krompir isjeći na komade veličine zalogaja i stavi u veliku činiju. Prelijte ga kašikom sirćeta i posolite po ukusu.

5. korak: Priprema preliva

U drugoj većoj činiji sjedinite kiselu pavlaku, majonez i senf i dobro izmiješajte dok masa ne postane glatka.

6. korak: Miješanje salate

U činiju s krompirom dodajte preliv, pripremljeni luk, celer, kisele krastavce, isjeckana jaja i svježe bilje. Lagano promiješajte da se sve sjedini, pazeći da ne zgnječite krompir.

Posna verzija;:

Ako pripremate posnu verziju salate, jednostavno izbacite jaja, običan majonez zamijenite posnim, a pavlaku biljnim alternativama kao što je jogurt od soje.

7. korak: Serviranje

Probajte i začini po ukusu solju i biberom.

Ako imate vremena, ostavite salatu u frižideru najmanje 30 minuta prije serviranja - tako će se ukusi najbolje povezati.

Bacite pogled i na naš recept za posnu krompir salatu sa povrćem i mirođijom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop