Prave se brzo, jedu se još brže!
Ako ste u potrazi za brzim desertom, koji osim toga što je ukusan može i da stoji nekoliko dana (ako ga ne smažete odmah), ovo je recept za vas!
SASTOJCI:
240 grama brašna
2 kašičice soli
¾ kašičice praška za pecivo
250 grama maslaca
80 grama smeđeg šećera
80 grama kristal šećera
2 jajeta
2 kašičice ekstrakta vanile
200 grama mliječne čokolade
80 grama crne čokolade
PRIPREMA:
U činiju stavite maslac i obe vrste šećera, mutite mikserom dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući sve vrijeme, i na kraju ekstrakt vanilije.
Dodajte brašno, prašak za pecivo i so, i mutite na nižoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Čokoladu izlomite na komadiće, i umiješajte je varjačom. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje dva sata.
Zagrijte rernu na 180 stepeni, i dno velikog pleha prekrijte papirom za pečenje. U zavisnosti od veličine pleha, možda ćete morati da pečete keksiće u dvije ture, jer se od ove količine sastojaka dobija 20 komada. Od tijesta napravite 20 kuglica, malo ih spljoštite i poređajte na papir za pečenje sa razmakom od oko pet centimetra – raširiće se dok se budu pekli, a ne želite da se spoje ili "guraju" u plehu. Pecite ih oko 14 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pustite da se malo ohlade i navalite!
SAVJET: Ovaj recept možete i prilagoditi raznim dodacima - dodajte tijestu malo ovsenih pahuljica, ili malo kakao praha, zamijenite čokoladu suvim grožđem... Birajte svoj omiljeni dodatak i uživajte!