Ovaj recept traži malo više vremena, ali uživaćete u svakom zalogaju!
Sastojci:
1 kašičica instant kafe u prahu
1/4 šolje ključale vode
200 g putera, usitnjenog
180g tamne čokolade, izlomljene na komadiće
2 supene kašike kakao praha, prosejanog
4 jaja (belanca i žumanca odvojeno)
1 šolja kristal šećera
2 šolje krupnije mlevenih badema
Kakao prah, za posipanje
Šlag ili slatka pavlaka za ukrašavanje
Jagode, maline, borovnice za ukrašavanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa. Pripremite okrugao kalup prečnika 22 centimetra, dubine 6 centimetara i obložite dno i ivice papirom za pečenje.
Razmutite instant kafu u vodi šerpici srednje veličine, dodajte puter, čokoladu i kakao prah i mešajte, na srednjoj temperaturi dva ili tri minuta, odnosno, dok se svi sastojci ne sjedine. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Mikserom mutite žumanca i šećer oko pet minuta, ili dok ne dobijete gustu, dobro sjedinjenu masu.
U drugoj posudi mutite belanca, dok ne dobijete čvrst sneg.
Dodajte čokoladnu smesu i mlevene bademe u žumanca i mešajte dok se dobro ne sjedini. Metalnom kašikom dodajte pažljivo polovinu ulupanih belanaca u čokoladnu smesu, polako mešajte dok se ne sjedini, pa dodajte i ostatak belancana.
Sipajte u pripremljen kalup za tortu, i pecite 40 do 45 minuta, ili dok ivice ne počnu da se odvajaju.
Kad se sasvim ohladi, pospite mrvicom kakao praha, služite ukrašeno šlagom i bobičastim voćem.