Zimsku trpezu i praznike je teško zamisliti bez kiselog kupusa, a hodnici zgrada uskoro će početi mirisati na brojna jela pripremljena od ovih uksunih glavica.
Niskokalorično, superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih materija (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka. Kupus je prava blagodet za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem.
Već vijekovima je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća hrana u hladnim danima.
Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujući tretman za organizam te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.
Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiselog kupusa kako bi spriječili skorbut.
Kiseli kupus prozvan je “metlom za želudac i crijeva”, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan imunitet.
Kiseli kupus neizostavna je namirnica tokom zime, a iako je od jela pripremljenih sa kiselim kupusom najpoznatija sarma, mi vam ovog puta donosimo recept za gurmanski podvarak.
Kod pripreme podvarka zna se da on mora da bude pripremljen na gurmanski način, a to znači da bude, jak i začinjen i da se obavezno koristi neka vrsta suvog mesa.
Potrebno je:
2 glavice kiselog kupusa
1 glavica crvenog luka
1 kašika masti
svježe meso po izboru (krmenadle, piletina)
200 g suve slanine
200 g suvih kobasica
Biber
lovorov list
Priprema:
Na masti ispržiti sitno sjeckan luk pa dodati sjeckanu slaninu i kobasice. Kad se uprže dodati sirovo meso koje ste odabrali. Dodati malo vode i poklopiti da se dinsta 30 min.
Kupus isjeći na tanke rezance, pa dodati u meso. Dinstati još malo i na kraju staviti nekoliko listova lovora i malo bibera.
Sve izmješati. Dinstati još 5-6 minuta pa ga preručiti u šerpu koja ide u rernu. Šerpu ušuškati sa folijom i staviti u rernu još 30 min na 180 stepeni. Kad se meso zapeklo podvarak je gotov.
Prijatno :)
Pročitajte još: Mondo kuvar u Seulu: Recept – jelo Kimči