• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posni slavski kolač

Autor mondo.rs

Evo jednostavnog recepta za slavski kolač u vrijeme posta.

 Posni slavski kolač Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Iako danas gotovo da nema hrane ili kolača koji ne mogu da se kupe gotovi, lijepo bi bilo da za slavu ispoštujete običaje i sami napravite slavski kolač. Evo male pomoći:

Sastojci za posni slavski kolač:

Jedan kilogram oštrog brašna

Jedan decilitar ulja

Jedan svjež kvasac

Dvije kašičice soli

Kašičica šećera

Četiri i po decilitra vode

Priprema:

Razmutite kvasac u malo tople vode, pa ga pomiješajte sa brašnom, uljem, šećerom, solju i vodom. Tijesto mjesite dok ne postane glatko, bez grudvica, a ako se suviše lijepi dodajte još malo brašna. Kad dobijete glatko tijesto, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste.

Šta znače ukrasi na slavskom kolaču

PTICA: simboliše zdravlje i mir u porodici koja slavi, ali i svih gostiju koji im tog dana uđu u kuću; CVIJET: simboliše ljepotu i čistu dušu ukućana; BURE: simboliše izobilje, bogatu trpezu, želju da nikada ne bude gladi; KLAS ŽITA: takođe simboliše izobilje, rodnu godinu, pune ambare; GROZD: simboliše dobru berbu, rodnu godinu, izobilje.

Poslije 45 minuta, premijesite ga ponovo i ostavite da naraste dok se ne udvostruči. Da bi tijesto bilo dobro, potrebno ga je premijesiti bar dva puta.

Kad tijesto naraste, odsjecite jedan manji dio, od kojeg ćete napraviti pletenicu, a ostatak mase oblikujte i stavite u dublji okrugao pleh, podmazan uljem.

Dok se tijesto ne smiri, za šta će biti potrebno oko sat, sat i po vremena, od brašna i vode napravite tvrđe tijesto od kojeg ćete oblikovati ukrase: klasje, golubove, žito…

Kad tijesto odstoji u plehu, ukrasite ga po obodu pletenicom, dodajte ukrase koje ste napravili i malo ga premažite uljem.

Na sredinu slavskog kolača utiskuje se "slovo", drvenim duboreznim pečatom sa slovima "IS HR NI KA" koja znače "Isus Hristos pobjeđuje".

Kolač prekrijte folijom i pecite ga u rerni zagrijanoj na 250 stepeni desetak minuta. Onda skinite foliju i na nižoj temperaturi, na 200 stepeni, pecite još oko sat vremena ili dok ne porumeni.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop