Evo jednostavnog recepta za slavski kolač u vrijeme posta.
Iako danas gotovo da nema hrane ili kolača koji ne mogu da se kupe gotovi, lijepo bi bilo da za slavu ispoštujete običaje i sami napravite slavski kolač. Evo male pomoći:
Sastojci za posni slavski kolač:
Jedan kilogram oštrog brašna
Jedan decilitar ulja
Jedan svjež kvasac
Dvije kašičice soli
Kašičica šećera
Četiri i po decilitra vode
Priprema:
Razmutite kvasac u malo tople vode, pa ga pomiješajte sa brašnom, uljem, šećerom, solju i vodom. Tijesto mjesite dok ne postane glatko, bez grudvica, a ako se suviše lijepi dodajte još malo brašna. Kad dobijete glatko tijesto, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste.
Poslije 45 minuta, premijesite ga ponovo i ostavite da naraste dok se ne udvostruči. Da bi tijesto bilo dobro, potrebno ga je premijesiti bar dva puta.
Kad tijesto naraste, odsjecite jedan manji dio, od kojeg ćete napraviti pletenicu, a ostatak mase oblikujte i stavite u dublji okrugao pleh, podmazan uljem.
Dok se tijesto ne smiri, za šta će biti potrebno oko sat, sat i po vremena, od brašna i vode napravite tvrđe tijesto od kojeg ćete oblikovati ukrase: klasje, golubove, žito…
Kad tijesto odstoji u plehu, ukrasite ga po obodu pletenicom, dodajte ukrase koje ste napravili i malo ga premažite uljem.
Na sredinu slavskog kolača utiskuje se "slovo", drvenim duboreznim pečatom sa slovima "IS HR NI KA" koja znače "Isus Hristos pobjeđuje".
Kolač prekrijte folijom i pecite ga u rerni zagrijanoj na 250 stepeni desetak minuta. Onda skinite foliju i na nižoj temperaturi, na 200 stepeni, pecite još oko sat vremena ili dok ne porumeni.