Brzo se pripremaju, a ukus je kao iz poslastičarnice!
Bogato čokoladno testo, glatka, sjajna glazura... Ovaj kolač impresionira i izgledom, i ukusom! Evo kako da ga pripremite.
Sastojci:
225 grama maslaca
180 grama brašna
200 grama kristal šećera
Kašičica praška za pecivo
Pola kašičice soli
25 grama kakao praha
60 mililitara vruće vode
Kašičica ekstrakta vanile
Četiri jajeta
Dvije kašike mleka
Za glazuru: 90 grama tamne čokolade, 25 grama putera, kašika meda
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kakao prah pomiješajte sa vrućom vodom, dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite je da se ohladi, a u zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Mikserom mutite maslac, šećer, ekstrakt vanile, a zatim jedno po jedno jaje. Umiješajte ohlađeni tečni kakao, a zatim dobro pomiješajte sa mješavinom brašna.
Dobijeno tijesto preručite u pleh obložen papirom za pečenje, i kuhinjskom lopaticom zagladite površinu. Pecite u zagrejanoj rerni oko 55 minuta, ili dok čačkalica zabodena u centar kolača ne izađe suva. Ostavite kolač da se ohladi, a na srednjoj vatri istopite puter, čokoladu i med, dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte ohlađeni kolač, a zatim ga isijecite na kocke.
Po želji, ovaj kolač možete dodatno aromatizovati, tako što ćete u njega dodati kašičicu instant kafe, koricu narandže ili čak višnje. Takođe, u testo možete dodati orahe ili lješnike za dodatnu teksturu.
Potpuno ohlađeni kolač možete i zamrznuti i čuvati do dva mjeseca u zamrzivaču.
Kako vi spremate omiljeni čokoladni kolač? Recite nam u komentarima!