Lak recept za ukusnu i hranljivu supu koja "greje" Italijane već vekovima!
Minestrone je tradicionalna italijanska supa, koja se spremala još u doba starog Rima. Ono što ovaj recept čini idealnim je činjenica da se uvek koristi sezonsko povrće, dakle zgodna je za one koji nemaju previše vremena da "trknu" do prodavnice – jednostavno iskoristite povrće koje već imate kod kuće.
Iako minestrone može i da sadrži meso, i da bude potpuno vegetarijanska supa, postoji nekoliko pravila. Uvek sadrži crni i beli luk, komadiće paradajza, mirisne začine, i krompir, pirinač ili testeninu, odnosno neki ukusni ugljeni hidrat koji je čini zasitnijom.
Mi vam predlažemo zimsku verziju ovog recepta, brzo se sprema, greje i daje energiju!
Sastojci:
Glavica crnog luka
Tri čena belog luka
Dve šargarepe
Jedan krompir
Konzerva paradajza pelata
Konzerva pasulja
Dve šake sezonskog "zeleniša" (kelj, kupus, spanać)
100 grama testenine ili pirinča
Kocka za supu (od piletine ili povrća)
Maslinovo ulje
So, biber
Sušeni origano
List lovora
Priprema:
U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, i propržite sitno iseckani crni i beli luk. Šargarepu i krompir iseckajte na kockice. U šerpu dodajte malo vode, kocku za supu i lovorov list, i kada provri, dodajte povrće iseckano na kockice. Nalijte sa oko pola litra vode, pustite da provri i zatim dodajte usitnjeni paradajz iz konzerve. Krčkajte pet minuta, a zatim dodajte testeninu ili pirinač. Začinite sušenim origanom, solju i biberom, ubacite pasulj, i kuvajte dok krompir i testenina, ili pirinač, ne budu gotovi. Pred sam kraj kuvanja, umešajte zeleniš koji bi trebalo samo da omekša u supi, ne da se dugo kuva.
Zapravo, u minestrone možete dodati i bilo koje drugo povrće koje volite, ili imate u ostavi ili zamrzivaču. Malo boranije, tikvicu ili papriku isečenu na tračice... Prilagodite je svom ukusu, a po želji, pospite je sa malo parmezana.
Koji je vaš omiljeni recept za supu? Recite nam u komentarima!