Evo kako da napravite veoma zdravu, ali i veoma ukusnu, salatu sa kinoom.
Kinoa važi za najzdraviju žitaricu na svijetu, nazivaju je i superhranom jer je puna zdravih vitamina i minerala, a evo super recepta koji će vam pomoći da je "uvedete" u svoju ishranu.
Sastojci (za tri porcije):
Šolja kinoe
Dvije šolje vode
400 grama leblebija
Jedan krastavac srednje veličine, isjeckan na kockice
Jedna crvena paprika srednje veličine, isjeckana na kockice
Jedan manji crveni luk, isjeckan
Četvrtina šolje maslinovog ulja
Četvrtina šolje limunovog soka (iscijeđenog iz dva ili tri limuna)
Kašičica vinskog sirćeta
Dva čena bijelog luka, isjeckana
Pola kašičice soli
Malo bibera, po ukusu
Malo peršuna, po ukusu
Priprema:
Najprije, isperite kinou i stavite da se kuva u šerpu srednje veličine. Kada provri na jakoj vatri, smanjite na tihu i ostavite da se kuva oko 20 minuta, dok ne upije svu vodu. Skinite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji oko pet mnuta.
U veću posudu stavite leblebije, krastavac, papriku, crni luk i peršun. Odložite sa strane.
U drugu, manju posudu, pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sirće, beli luk i so. Miješajte da se sastojci sjedine, pa odložite sa strane.
Kada se kinoa malo ohladila, dodajte je u veću posudu, gdje su leblebije, krastavac, paprika, crni luk i peršun. Promiješajte, pa sipajte preliv sa maslinovim uljem i limunovim sokom i dobro izmiješajte. Dodajte malo bibera po ukusu i pospite malo peršuna.
Ovu salatu možete da poslužite hladnu ili na sobnoj temperaturi, a prekrivena u frižideru može da stoji i do četiri dana.
Koja je vaša omiljena salata?