Evo sjajnog recepta za posnu čorbu koja se čak i ne kuva!
Gaspaćo čorba se priprema prilično jednostavno, a jede se hladna.
Sastojci:
Četiri paradajza srednje veličine
Tri parčeta hleba (dva umočena u vodu)
Jedan krastavac srednje veličine
Pola crvene paprike
Četvrtina crvenog luka
Dve kašičice bosiljka
Dva čena belog luka
Sok isceđenog jednog limuna
Čaša vode
Dve kašike vinskog sirćeta
Malo soli
Malo bibera
Dve kašike maslinovog ulja
Priprema:
Najpre oljuštite paradajz – ukoliko se teško ljušti, stavite ga u ključalu vodu na pola minuta, a odmah zatim u hladnu, sačekajte da se ohladi i lako ćete ga oljuštiti. Iseckajte ga kockice.
U blender stavite paradajz, dva parčeta hleba koja ste nakvasili vodom, krastavac, papriku, crveni i beli luk, bosiljak, limunov sok, sirće, so i biber. Kada izblendirate, dodajte maslinovo ulje, a zatim sipajte vodu, dok čorba ne dobije željenu gustinu.
Čorbu prespite u posudu i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta ili preko noći.
Pre nego što je poslužite, parče hleba isecite na kockice i zapecite u rerni. Kada sipate čorbu u tanjir, odozgo pospite nekoliko kockica pečenog hleba, a po želji dodajte i još svežeg bosiljka.
Koja je vaša omiljena čorba? Pišite nam u komentarima!