Iskoristite sezonu jagoda i spremite ukusan ručak za pola sata!
Brzo i lako, spremite jelo koje će vas oduševiti zanimljivom kombinacijom ukusa.
Sastojci:
Maslinovo ulje
450 grama svinjskog filea, isečenog na medaljone
Kašičica soli
Kašičica bibera
Čen belog luka, sitno iseckan
100 mililitara belog balzamiko sirćeta
Šolja svežih jagoda, opranih i isečenih na četvrtine
Dve supene kašike džema od jagoda
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni.
Maslinovo ulje zagrejte u posudi koja može u rernu. Medaljone posolite i pobiberite po ukusu, stavite da se peku, oko pet minuta, dok ne poprime svetlo braon boju. Stavite ih u rernu i pecite još 10 do 12 minuta, dok ne budu sasvim gotovi.
Izvadite iz rerne, meso prebacite na tanjir, a u posudu u kojoj se peklo dodajte iseckan beli luk, mrvicu maslinovog ulja, i dinstajte oko minut, dva, dok luk ne dobije zlatnu boju. Dodajte balzamiko i ostavite da ključa, mešajući povremeno, dok ne počne da se zgušnjava.
Kad se zgusne, sklonite sa vatre, dodajte dve kašike džema od jagoda, malčice soli i bibera i dobro promešajte, da se lepo sjedini. Zatim dodajte sveže jagode, isečene na četvrtine i promešajte.
Služite mesto toplo, preliveno sosom od jagoda.