Aromatični recept iz Japana koji se priprema za tili čas, oduševiće vas!
Predstavljamo vam laki recept za ukusnu, aromatičnu piletinu u azijskom stilu. Recept je veoma jednostavan i pogodan za početnike u kuhinji, spremne za kulinarsku avanturu!
Ime "terijaki" inače je japanskog porekla, i kombinacija je reči "sjaj" (od marinade) i "peći na roštilju".
Sastojci:
Dva pileća filea
Pola šolje smeđeg šećera
Pola šolje soja sosa
Četvrtina šolje jabukovog sirćeta
Dva čena belog luka
Pola kašičice đumbira u prahu
Kašika gustina
Biber po želji
Ulje
Priprema:
U šerpici pomešajte soja sos, dve kašike vode, šećer, sirće, iseckani beli luk, gustin, đumbir i malo bibera. Pustite da provri, smanjite vatru i krčkajte dok se ne zgusne, 10-15 minuta.
Pileći file prepolovite i izlupajte, tako da bude ravnomerne debljine, a zatim propržite na ulju, u tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite po pet minuta sa svake strane. Kada je gotovo, prebacite u posudu sa sosom, i pustite da piletina upija ukuse do serviranja. Poslužite sa pirinčem i dodatnim sosom, po želji pospite seckanim mladim lukom ili susamom.
Volite li japansku hranu, šta vam je omiljeni specijalitet?