Ukusna, lagana čorbica koju možete spremati i u danima posta.
Isprobajte ovaj jednostavan recept za krem-čorbu od tikvica. Sprema se brzo, a recept je pogodan i za dane posta.
Sastojci:
900 grama tikvica, opranih, iseckanih na komadiće
1,2 litra vode
Soli i bibera po ukusu
Dva čena belog luka, sitno iseckanog
Dve kašike maslinovog ulja
Kašičica sušenog timijana
Krutoni
*Krutone možete kupiti gotove, ili ih napraviti u rerni tako što ćete sredinu starog hleba iseći na kockice, "poprskati maslinovim uljem" i peći u plitkom plehu dvadesetak minuta na 180 stepeni.
Priprema:
Iseckane tikvice stavite u šerpu, nalijte vodom, dodajte soli i bibera po ukusu. Kad proključa, ostavite da se krčka dvadesetak minuta, do pola sata, dok tikvice ne omekšaju.
U međuvremenu, propržite beli luk i timijan na maslinovom ulju, dok luk ne postane zlatnožut. Kad se tikvice skuvaju, stavite ih u blender, dodajte maslinovo ulje sa belim lukom i timijanom i blendirajte dok ne dobijete ujednačenu, kremastu teksturu.
Supu možete služiti toplu ili hladnu, posutu krutonima, ako ih volite.
Imate li vi neki dobar recept za čorbu od povrća?