Jednostavno se pravi, a idealan je izbor za one koji danas žele da "preskoče" meso!
Fokača je italijanska pogača koja se priprema sa čitavim nizom nadeva, od jednostavnih začina, do povrća, sira ili čak voća.
Mi vam predlažemo ovu verziju sa tikvicama, lukom i susamom.
Sastojci:
Kesica kvasca
250 mililitara mleka
Maslinovo ulje
Šest šolja brašna
Kašičica šećera
So
Jedna tikvica
Tvrdi sir po izboru
Pola glavice luka
Dve kašike susama
Priprema:
U posudu stavite kvasac i sipajte šolju tople vode. Ostavite da naraste nekoliko minuta, zatim sipajte mleko i oko 50 mililitara ulja. Postepeno dodajte brašno, i mesite dok ne dobijete glatko testo koje se još uvek pomalo lepi. Pokrijte ga krpom i ostavite da narasta oko sat vremena.
Za to vreme, tikvicu dobro operite i isecite na tanke režnjeve, luk takođe iseckajte sitno, sir narendajte. Rernu zagrejte na 220 stepeni.
Utisnite pogaču u pleh, na vrh stavite sir, pa povrće i pospite susamom. Pecite oko 25-30 minuta, i kada je izvadite iz rerne, još jednom je prelijte sa malo maslinovog ulja.
Kako vi pripremate fokaču? Recite nam u komentarima!