• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastala dobojska galerija murala: "Dabogda te Deni nacrtao na zidu"

Autori Vedran Ševčuk Autori Željko Svitlica

Šaljiva kletva iz naslova može se čuti na ulicama Doboja, grada u kojem je ''slikar zanatlija'' Deni Božić nacrtao više od 130 murala.

 Kako je nastala dobojska galerija murala: "Dabogda te Deni nacrtao na zidu" Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Božić trenutnu izučava vještine i znanja da postane fizioterapeut. Pokušao je na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, ali je brzo odustao. O sebi kaže da je ''slikar zanatlija'', dobojski muralista. I ne samo dobojski, slikao i je u nekoliko drugih gradova. Na primjer: Aleksu Šantića u Mostaru.

Na biciklu krstari gradskim ulicama. Na odabrano mjesto prvo donese projektor, pa nacrta skicu ličnosti. Narednih dana donosi boje i slika.

Ne traži dozvolu stanara ili zajednica etažnih vlasnika. Niko se ne buni, jer Doboj je postao poznat po njegovim muralima, a on se našao u vijestima svih domaćih medija, nekoliko puta.

Jednom ga je, prisjeća se, odvela policija, ali sve je bilo "OK." Dok smo ga smarali da nam da izjavu ispred kultne dobojske kafane ''Kuštro'' na kojoj je naslikao Džeja, prolaznici dobacuju navijački: ''Deni, Deni, Deni!''

Zidove zgrada u gradu na Bosni krase likovi slavnih umjetnika, domaćih i globalnih zvijezda, muzičkih ili filmskih, istorijskih, ali i književnika i ''običnih ljudi'' - Deniju je svejedno.

Jedan uslov je uvijek ispunjen. Nebitno da li je u pitanju Leonard Koen, Džej Ramadanovski, Đorđe Balašević ili Bata Živojinović, umjetnik se lati kante, četkica i farbe tek kada neko od njih umre. Ne pravi se spomenik živom čovjeku, osim u izuzetnim slučajevima kao što je Novak Đoković.

Otud ''kletva'' iz naslova, koja se može uzeti i kao ''dabogda umro'', ali i kao pozitivna želja: dabogda postao toliko slavan, da dobiješ mural na dobojskoj zgradi. 

(Napomena: mural sa likom Đorđa Balaševića u međuvremenu je završen)

(Mondo)

Povezano

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mladen bojDo

Nas je i fino je sto se fasade zgrada uredjuju portretimapoznatih umjetnika a i samih Dobojskih "mangupa"., Stoja-Srbin i Delija.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop