• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježena godišnjica smrti Branka Ćopića: Najavljena izgradnja rasvjete do rodne kuće slavnog pisca

Autor Dušan Volaš

U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, danas je obilježeno 37 godina od smrti srpskog velikana pisane riječi.

 Obilježena godišnjica smrti Branka Ćopića: Najavljena izgradnja rasvjete do rodne kuće slavnog pisca Izvor: Zora Savić, Srna

Kod biste Branka Ćopića u dvorištu spomen-škole u Hašanima vijence su položili pomoćnik ministra prosvjete i kulture Tanja Đaković, načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić i predsjednik Zavičajnog društva "Branko Ćopić" Hašani Dušanka Dakić.

Đakovićeva je rekla da treba njegovati sjećanje na književne velikane koliko god teška i neizvjesna vremena bila, obilježavanjem godišnjica i drugim manifestacijama.

"Gotovo da nema pisca koji je tako volio svoj zavičaj i toliko pisao o njemu kao što je Ćopić pisao o svojim Hašanima. Zato smo ponosni što smo i u ovim izuzetno teškim okolnostima uspjeli da obnovimo rodnu kuću Branka Ćopića i baštu, što je uz predivni Grmečki pejzaž dovoljno da oplemeni djetinjstvo generacija koje dolaze", rekla je ona.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u protekle dvije godine obezbijedilo je 250.000 KM za projekat revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića u okviru kojeg je rekonstruisana njegova rodna kuća.

Načelnik Kljajić rekao je da su Hašani danas strateško mjesto za ovu lokalnu zajednicu kada je u pitanju turizam, ali i druge aktivnosti.

"Značajan je projekat `Bašta sljezove boje`, završena je rodna kuća Branka Ćopića i zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture idemo dalje", rekao je Kljajić.

On je naveo da "Elektrokrajina" izvodi planske radove na elektro-mreži u ovoj lokalnoj zajednici, te da će na zahtjev opštine Krupa na Uni biti izgrađena i javna rasvjeta prema rodnoj kući Branka Ćopića.

Dakićeva je rekla da je, zahvaljujući pomoći institucija Republike Srpske, u prethodnom periodu obnovljena rodna kuća Branka Ćopića, izgrađen djeda Trišin mlin, obnovljena spomen-škola i asfaltiran put do Hašana.

Možda će vas zanimati

Ona je podsjetila da je Zavičajno društvo "Branko Ćopić" osnovano prije 12 godina radi njegovanja sjećanja na lik i djelo ovog književnika

Dakićevaje naglasila da je Ćopić, gdje god da je živio, u mislima uvijek bio u svojim Hašanima, odakle je crpio inspiraciju za svoja književna djela.

Godišnjica smrti Branka Ćopića obilježena je u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i iz tog razloga prvi put 26. marta u Hašanima nije bio predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Banjaluka Svetozar Ličina.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo, skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

NJegova antologijska zbirka pripovijedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je NJegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman "Ne tuguj, bronzana stražo".

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Mondo, Srna

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop