• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U nedjelju kreće 4. Imperativ

Autor Siniša Stanić

4. regionalni festival književnosti “Imperativ” biće održan od 30.5. do 3.6. u “Banskom dvoru – Kulturnom centru” u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, a u saradnji sa ovom kulturnom ustanovom.

 U nedjelju kreće 4. Imperativ Izvor: Imperativ/MONDO

Prve festivalske biće otvorena multimedijalna izložba “Oganj ili Svjetlost?” koju je priredio umjetnik Hadron Higgs, kreator ovogodišnjeg vizuelnog identiteta festivala. Vizuelni identitet inspirisan je distopijskim romanom Rej Bredberija “Farenhajt 451” iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Kroz multimedijalnu izložbu “Oganj ili Svjetlost” ispričana je priča iz romana “Farenhajt 451”, a povezana je sa vremenom u kojem živimo. Postavka će ukazati na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da se prednost daje vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih rialiti programa.

Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani biće otvoren i sajam knjiga. Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 21.00 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9.dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Možda će vas zanimati

Prve večeri u okviru programa POEZIJU ĆE SVI ČITATI pjesnikinja i akademska slikarka iz Banjaluke Borjana Mrđa I pjesnikinja iz Zagreba Monika Herceg govoriće svoje stihove. Program će biti nastavljen RAZGOVOROM SA MILJENKOM JERGOVIĆEM. Sa Miljenkom će o njegovom novom romanu “Vjetrogonja Babukić” razgovarati književnik Darko Cvijetić.

Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca.

Pored Miljenka Jergovića u programu “Razgovor sa piscem” ućestvovaće Semezdin Mehmedinović, Draško Sikimić, Drago Glamuzina i Selvedin Avdić. Poeziju će čitati i Dragana Grujinović, Vladana Perlić, Predrag Bjelošević i Aleksandra Marilović, Katarina Sarić, Mladen Blažević, Vitomirku Trebovac i Vladan Krečković.

Izvor: Imperativ

U programu “Note i slova” posjetioci će biti u prilici da čuju dijelove romana i muziku koju su izabrali pisci Katarina Mitrović, Bojan Savić Ostojić, Marija Ratković i Marko Pogačar.

Kreirajući program festivala mislili smo i na najmlađe, pa će po četvrti put biti održan program “Bajkovnica” radionica pisanja za djecu. Djeca uz pomoć mentora pišu bajke i na taj način razvijaju svoj talenat, maštu, kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim važnim životnim i moralnim načelima, učeći pri tom od mentora o strukturi, redoslijedu nizanja funkcija u bajci, građenju i osobinama likova u bajci i sl. Kao proizvod „Bajkovnice“ svake godine dobijemo između 15 i 30 nevjerovatno kreativnih, savremenih bajki koje napišu djeca, učesnici „Bajkovnice“. Radionicu pisanja bajki vodiće književnica Jelena Kojović Tepić. Jelena je autorka poznatog serijala bajki “Avanture Trbe i Dugog”, a svoje iskustvo nesebično će podijeliti sa učesnicima “Bajkovnice”.

Ove godine pisac Miljenko Jergović i pjesnik Marko Tomaš u okviru programa „Lektira u podne“ posjetiće Muzičku školu „Vlado Milošević“ gdje će sa srednjoškolcima razgovarati o značaju čitanja.

Ove godine iskoristićemo i Art bioskop Banskog dvora gdje će biti prikazani filmovi koji su nastali na osnovu književnih djela domaćih autora “Kino Lika” nastao prema romanu Damira Karakaša, “Ubistvo s predumišljajem” prema romanu Slobodana Selenića i “Klopka” prema romanu Nenada Teofilovića. Takođe biće prikazan i film “Farenhajt 451” nastao prema romanu Reja Bredberija.

U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” biti predstavljeni autori ove izdavačke kuće koji su u proteklom periodu izazvali veliku pažnju književne publike. Među njima su Nada Kaurin Knežević, Emina Elezović, Adnan Šehić i Milanka Blagojević.

I ove godine u kafiću “Yoko” biće organizovan program “Kafa sa piscem” gdje će posjetioci u opuštenoj atmosferi razgovarati sa Markom Tomašem, Marijom Ratković i Monikom Herceg.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop