• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3D modeli stećaka izloženi u Domu mladih u Banjaluci (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Izložba "Stećak.3D" otvorena je u Domu mladih u u Banjaluci, u organizaciji Fondacije Mak Dizdar.

 3D modeli stećaka izloženi u Domu mladih u Banjaluci (FOTO) Izvor: Promo (za mondo.ba)

Izložba je organizovana u okviru projekta "StećAR: Enhanced Vision of Stećak", koji ima za cilj registraciju nekropola stećaka, doprinos promociji kulturne baštine i ukazivanje na važnost očuvanja stećaka.

Ideja izložbe je spajanje tradicionalnog i modernog uz pomoć procesa 3D modeliranja, srednjovjekovnog bh. kulturnog naslijeđa, koje je veoma ugroženo i često teško pristupačno.

"Četvrta putujuća izložba stećaka večeras je otvorena u Banjaluci, gdje ostaje do 18. jula. Svi zainteresovani posjetioci će narednih dana moći pogledati izložbu u Domu omladine u periodu od 10 do 18 sati. Primarni cilj projekta je formiranje baze podataka stećaka sa prostora Bosne i Hercegovine. Do sada su timovi mladih ljudi, sa kojima sarađujemo u pet lokalnih zajednica, na mapi stećaka mapirali više od 250 nekropola stećaka, a tim mladih ljudi iz Mrkonjić Grada pronašao je šest novih lokaliteta koji nikada prije nisu zabilježeni u zvaničnoj literaturi. Nakon prezentacije u Banjaluci, izložba se seli u Mostar 24. jula, a potom 1. avgusta ide u Stolac, gdje ostaje kao stalna postavka“, kazala je Ines Latić, menadžerka projekta.

Izvor: Promo (za mondo.ba)

Proces izrade 3D modela započinje procesom fotogrametrije. Upotrebom nekoliko stotina do više hiljada fotografija moguće je kreirati realan prikaz trodimenzionalnog oblika, u ovom slučaju, stećaka. Izrada jednog 3D modela traje od 14 do 24 sata, a svih deset izloženih 3D modela printao je Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Petočlani timovi lokalnih volontera (iz opština Foča, Travnik, Trebinje, Stolac i Posušje) su u prethodnoj fazi ovog projekta radili na registraciji lokacija nekropola sa stećcima u svojim lokalnim zajednicama, uključujući prikupljanje GPS koordinata, dokumentarnu fotografiju, te snimanje lokalnih priča o stećcima. U ovoj fazi, iste aktivnosti se provode u Mostaru, Zenici, Zvorniku, Banjaluci i Mrkonjić Gradu.

Izvor: Promo (za mondo.ba)

"Naš tim je u protekla četiri mjeseca kontinuirano obilazio teren na teritoriji grada Banjaluke, dominantno na području planine Manjača, gdje smo najveći broj lokaliteta našli u širem krugu turističko rekreativnog centra, na jezeru Manjača i jedan broj lokacija u kanjonu Vrbasa. Od ranije imamo poznatu lokaciju u Krupi na Vrbasu i jednu u Ljubačevu.

Sada trenutno radimo na promociji naših aktivnosti u lokalnoj zajednici u vidu Omladinskog foruma koji će se održati krajem mjeseca. Kroz naše aktivnosti pokušavamo da zaštitimo stećke, da ih prepoznamo, popularišemo u lokalnoj zajednici i ako budemo u mogućnosti da ih stavimo u funkciju turističke ponude Grada Banjaluka, kao dodatak na sadržaj koji već imamo", rekla je Milena Ljubičić, lokalna koordinatorka projekta za Banjaluku.

Izvor: Promo (za mondo.ba)

Podaci o preko 250 nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri mogu se pronaći na interaktivnoj mapi kreiranoj u okviru projekta.

Do sada su izložbe održane u Sarajevu, Zvorniku i Zenici, a sve su bazirane na savremenoj tehnologiji VR iskustva koja omogućava posjetiocima da vide neke od najljepših stećaka sa deset lokaliteta u BiH u virtuelnoj realnosti, ali sa elementima koji u potpunosti odgovaraju originalu.

Možda će vas zanimati

"Banjaluka je jedna od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini koja se uključila u ovaj projekat. Zahvaljujemo se Fondaciji Mak Dizdar koja je pokrenula projekat i koja nam se obratila za saradnju.

Kroz ove aktivnosti aktuelizujemo temu koja možda i nije toliko zastupljena na području grada Banja Luka, ali i drugih lokalnih zajednica i zadovoljni smo što smo bili u prilici da kroz pružanje podrške Fondaciji skrenemo pažnju našim sugrađanima na ovu temu, te da svi zajedno naučimo nešto više o stećcima pored kojih možda prolazimo svaki dan, a ne primjećujemo ih“, istakao je Bojan Grebenar iz  Gradske uprave grada Banjaluka.

Izvor: Promo (za mondo.ba)

Na izložbi u Banjaluci je premijerno prikazan i film o projektnim aktivnostima koji je izrađen takođe u okviru ovog projekta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop