• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federiko Felini - jedan od navjećih sineasta 20. vijeka

Autor Dragana Božić

Veliki italijanski filmski režiser i scenarista Federiko Felini (1920-1993), jedan od najvećih sineasta 20. vijeka, rođen je 20. januara 1920. godine.

 Federiko Felini rođendan Izvor: mondo.rs/arhiva

Poslije Drugog svjetskog rata, na početku karijere, bio je jedan od najistaknutijih predstavnika neorealističkog filmskog pokreta, ali je ubrzo razvio sopstveni prepoznatljiv stil, stvarajući autobiografske filmove neponovljivog šarma, u kojima su ljudi često prikazani u najbizarnijim situacijama.

Izraz "felinijevski" opisuje njegov manir stvaranja filmskih snoviđenja i halucinacija u, inače, uobičajenim okolnostima.

Najpoznatiji Felinijevi filmovi su: "Svjetla varijetea", "Dangube", "Ulica", "Probisvijet", "Kabrijine noći", "Sladak život", "Osam i po", "Satirikon", "Amarkord", "Kazanova" i "Grad žena".

Felini je jedan je od najuticajnijih filmskih režisera 20. vijeka. Uz Mikelanđela Antonjonija smatra se za glavnog pokretača italijanske filmske renesanse.

Za života je smatran kritičarem društvenih pojava u italijanskom građanskom društvu u poslijeratnom razdoblju.

Svi Felinijevi filmovi su provokativni, ekstravagantni, rađeni u njegovom jedinstvenom autobiografskom stilu, koji često karakteriše fascinacija bizarnim.

NJegova ostvarenja odlikuju se ljepotom i intelektualnom dubinom i izražavaju stalnu težnju ka širenju mogućnosti audio-vizuelnog jezika za istraživanje procesa stvaranja, društva i uma. 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop