• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Riznica obmana" Majkla Fakvara

Američki novinar Majkl Farkvar načinio je svoj izbor najvećih prevara i od njega sačinio knjigu "Riznica obmana" koju je objavila "Laguna".

 "Riznica obmana" Majkla Fakvara Izvor: MONDO


Farkvar, novinar "Vašington posta", koji objavljuje i u drugim uglednim listovima u SAD, pozabavio se lažima, prevarama, obmanama, lukavrstvima, kao i glavnim akterima tih "priča", kroz čitavu istoriju od antičkih vremena, zabeleženih u Bibliji i grčkoj mitologiji.

U uvodnoj napomeni za svoju "antologije laži", Farkvar piše da se knjiga može nazvati "istorijom šarlatana, samozvanaca i lažova", ili će neko reći da je našao "prividan izgovor za knjigu bez prave vrednosti", a on veruje da je ona "razdragana svetkovina umetnosti obmane".

U prvi deo knjige koji je objavila "Laguna", naslovljen "Kolosalci", uvrštene su priče o najvećim obmanjivačima, poput Nostradamusa, Džordža Psalmazara, koji je izmislio celu knjigu o Formozi, današnjem Tajvanu, tvrdeći da je član vladarske porodice toga ostrva na koje nikada nije stupio.

Tu su i priče P. T. Barnuma, osnivača cirkusa u kome prikazivao "morsku sirenu sa Fidžija", načinjenu od glave i torza uginulog majmuna zalepljenih na rep ribe,zatim Osklara Harcela, koji je na početku 20. veka ubedio 100.000 Amerikanaca da mu daju milione da bi dobili deo blaga gusara Drejka...

U drugom delu knjige Fakvar donosi neke od najvećih novinarskih "patki" iz SAD, jer to je sredina veoma bliska samom autoru, dok je tema trećeg dela obmane u ratnim sukobima. koje, naravno, počinju sa trojanskim konjem, i traju do danas.

U dodatku na kraju knjige je navedeno deset prevara iz Svetog pisma, isti broj velikih lažova u književnosti, deset prevara u grčkoj mitologiji i deset primera savremene američke "dvosmislenosti", da se upotrebi eufemizam, za vulgarnu laž.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop