• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Operska diva Kiri Te Kanava u Beogradu

Svetska operska diva Kiri Te Kanava nastupiće 27. maja prvi put pred beogradskom publikom.

 Operska diva Kiri Te Kanava u Beogradu Izvor: MONDO

Svetska operska diva Kiri Te Kanava nastupiće 27. maja prvi put pred beogradskom publikom na koncertu sa Simfonijskim orkestrom i Horom Radio televizije Srbije, pod dirigentskom upravom Džulijana Rejnoldsa u Centru Sava, najavljeno je u ponedeljak na konferenciji za novinare.

Organizatori koncerta: Jugokoncert, Sava Centar i Muzička produkcija RTS, ekskluzivni koncert najpoznatijeg lirskog soprana današnjice Kanave pripremali su od prošle godine.

Prema rečima direktorke Jugokoncerta Biljane Zdravković, do gostovanja velike dame koja dugo peva ali još uvek svojim glasom osvaja ljubitelje muzike na svim scenama, došlo je zahvaljujući uspešnoj saradnji sa našim orkestrom na zatvaranju Letnjeg atinskog festivala prošle godine.

"Oduševljena saradnjom sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Kanava je uprkos brojnim obavezama, prihvatila da prvi put gostuje u Beogradu", kazala je Zdravković i dodala da će sa njom doći i britanski dirigent Rejnolds, vođa svih ansambala sa kojima ona nastupa.

Na svom prvom susretu sa našom publikom ova umetnica, obdarena glasom izuzetne lepote i prirodnom vedrinom, kojima je plenila pevajući u vodećim operskim kućama širom sveta (Metropoliten opera u Njujorku, Lirska opera u Čikagu, Pariska opera, Sidnejska opera, Bečka državna opera, Skala), pevaće arije iz opera: Figarova ženidba, Karmen, Boemi, Adrijana Lekuvrer, Porgi i Bes, Priče sa zapadne strane.

Rođena na Novom Zelandu kao potomak drevne maorske aristokratije, Kanava je stekla slavu gotovo preko noći, nakon senzacionalnog debija u ulozi Grofice u Figarovoj ženidbi u londonskom Kovent Gardenu 1971. godine. Od prelaska u London ubrzano je sticala najviše pozicije u medjunarodnim operskim kućama i postala jedan od najčuvenijih svetskih soprana.

Ova velika umetnica nastupala je na najvećim operskim festivalima, saradjivala sa najboljim orkestrima i dirigentima našeg vremena (Londonski simfonijski orkestar, Filharmonija Los Andjelesa, pod upravom Klaudija Abada, ser Kolina Dejvisa, Šarla Ditua, Džejmsa Livajna, Zubina Mehte, Seidjija Ozave, ser Georga Šoltija).

Za gotovo četiri decenije svog umetničkog rada Kanava je pevala pred širokim auditorijumom kao i u specijalizovanim dvoranama u Glajnbornu, Tenglvudu, Raviniji, Areni u Veroni, u Holivudu na festivalima Eks-an Provansu i Salcburgu kao i u pustinji u australijskoj provinciji

Kao solista na venčanju britanskog prestolonaslednika Čarlsa u Katedrali St. Pol, u direktnom TV prenosu, predstavila se ogromnom auditorijumu od preko 600 miliona gledalaca, što je jedinstven slučaj za jednog operskog umetnika, a 1990.godine u okviru turneje u Australiji i na Novom Zelandu nastupala je na koncertu na otvorenom prostoru u Oklandu pred oko 140 hiljada gledalaca.

Kraljica Elizabeta 1982. godine dodelila joj je titilu Dame britanske imperije, dobitnica je odlikovanja Australije (1990) kao i Novog Zelanda (1995), počasni je član Kraljevske Akademije za muziku.

Tokom prošle sezone nastupala je u koncertnim dvoranama i arenama širom sveta - Novi Zeland, Japan, Koreja, Velika Britanija, Brazil, Turska, SAD, Kanada, Madjarska, Španija, Bankok, Hong Kong i Kina.

Karte za koncert u Centru Sava prodaju se po ceni od 1500 do 2500 dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop