• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja studenata iz tri grada: Izložba privremenih umjetničkih instalacija u Parku "Petar Kočić"

Autor Nikolina Damjanić

Izložba privremenih umjetničkih instalacija u javnom prostoru Grada Banjaluka otvorena je u Parku „Petar Kočić“, a dio izložbe prikazuje se i na reklamnim medijima na više lokacija u gradu.

 Izložba u Parku Petar Kočić Izvor: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac rekla je da uopšte ideja i koncept da umjetnost mora da izađe iz ustanova je sigurno ideja koju Gradska uprava pokušava, i samim svojim djelovanjem, da pokaže i da oživi, u šta se uklapa i ova izložba.

"Ponosni smo na saradnju umjetnika iz više gradova zato što bez te saradnje ne bi bilo ni naših kadrova i to je jedna neraskidiva veza. Naši dosadašnji zajednički projekti do sada su pokazali značajne rezultate, iznjedrili veliki broj umjetnika i kod nas i u regionu", poručila je Savić Banjac.

Građani će dok šetaju ulicama, između reklama koje prikazuju neki drugi sadržaj, moći da vide i određena umjetnička djela u okviru izložbe, koja je rezultat saradnje između Akademije umjetnosti u Banjaluci, Trebinju i u Širokom Brijegu.

"Grad je imao ideju da našim talentima, lokalnim i regionalnim, ustupi javni prostor kao jednu vrstu muzejskog otvorenog prostora, a i da građanima pružimo priliku da na javnim mjestima u gradu vide neki od umjetničkih radova", rekla je Adrijana Šešić predsjednik Konkursne komsije za izradu idejnog rješenja privremenih umjetničkih intervencija u javnom prostoru, te izrazila očekivanje da će biti nastavljeni slični projekti kroz neke nove umjetničke instalacije.

Izvor: Aleksandar Čavić

Dekan Akademije umetnosti u Beogradu, Radoš Antonijević rekao je da su studenti svojim radovima preklopili milje grada sa svojim studentskim stavovima i umjetničkim razmišljanjima i u tom preklapanju i zajedničkom radu dobila se jedna interesantna instalacija u Parku.

"Hvala i Gradskoj upravi koja je imala sluha da prepozna ovaj potencijal. Mislim da trebamo i dalje investirati u mlade umjetnike, jer je Banjaluka rasadnik talenata", istakao je Antonijević.

Studentica Akademije umjetnosti u Banjaluci, Anastasija Kladar kazala je da su je u stvaranju umjetničke instalacije najviše inspirisale boje.

"Boje su te koje moj život čine srećnim i koje me ispunjavaju, tako da rad koji sam predstavila jeste zapravo ta suprotnost svijetlog i tamnog", rekla je ona.

Za idejna rješenja umjetničkih instalacija koje će zainteresovani u narednih mjesec dana moći da vide u Parku "Petar Kočić", ali i na siti lajtovima po gradu – sproveden je konkurs na kojem su učestvovali studenti akademija umjetnosti iz Banjaluke, Trebinja i Širokog Brijega.

Ideja Grada je bila da se na ovaj način dobiju kvalitetne umjetničke intervencije, koje su dostupne svim građanima bez fizičkih ili bilo kojih drugih barijera, te da se promoviše umjetnost u urbanoj gradskoj zoni van zidova institucija u kojima se najčešće vrši prezentacija umjetnosti.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop