• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Plavi krstovez" povodom jubileja biblioteke: Kotorvarošanka zmijanjskim vezom ukrašava razne predmete (FOTO)

Autor Dušan Volaš

U Narodnoj biblioteci Kotor Varoš večeras je, povodom stogodišnjice postojanja te ustanove, otvorena izložba radova zmijanjskog veza "Plavi krstovez", na kojoj je izloženo četrdesetak radova autorke Dragane Mijatović.

 Izložba zmijanskog veza Kotor Varoš Izvor: Srna/Slobodan Petrović

"Mnogo mi znači što je ova izložba upriličena povodom jubileja sto godina od kada je osnovana Narodna biblioteka Kotor Varoš. Izložbu smo nazvali `Plavi krstovez` zato što su radovi izrađeni `krstačkom` tehnikom i plavim koncem. Za nas hrišćane krst je simbol stradanja, ali i simbol vjere, nade, ljubavi i vaskrsenja i zbog toga su motivi mojih vezova najčešće upravo krstovi", rekla je Mijatovićeva Srni.

Mijatovićeva, koja je profesor srpskog jezika i književnosti, navela je da se još u ranom djetinjstvu počela interesovati za ručne radove - prvo je naučila plesti i vesti, a kasnije heklati i tkati na ramu.

"Upravo 2014. godine kada je zmijanjski vez i uvršten na Uneskovu listu svjetskog kulturnog blaga počela sam da radim tu vrstu veza. Moji radovi su se do sada našli na svim kontinentima. Uglavnom vezove uramim ili ih uradim kao poslužavnike", istakla je Mijatovićeva, koja je i supruga sveštenika Dragana iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša i majka četvoro mališana.

Mijatovićeva zmijanjskim vezom ukrašava i jastučiće, stolnjake, odjevne predmete, a posebno je ponosna, kako kaže, što se prekrivač za Jevanđelje koji je ona izvezla, danas nalazi u karejskoj isposnici Svetog Save na Svetoj Gori.

Do sada je imala dvije izložbe, jednu u Banjaluci a drugu u Kranju, i na ovaj način želi da doprinese očuvanju bogatog kulturnog nasljeđa srpskog naroda i tu ljubav pokušava prenijeti i na svoju djecu.

Vršilac dužnosti direktora Naroden biblioteke Dragan Đekanović poručio je da je večerašnja izložba još jedna u nizu manifestacija kojom se obilježava jubilej sto godina postojanja.

"S obzirom na to da smo ograničeni nedostatkom sredstava, organizovali smo one manifestacije koje smo mogli, a ovako značajan jubilej svakako zaslužuje mnogo više", rekao je Đekanović.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop