• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki umjetnici pokrenuli inicijativu: Traže veća ulaganja u kulturu

Autor Nikolina Damjanić

Banjalučki umjetnici uputili su neformalnu inicijativu vlastima u RS da obavezno zakonsko izdvajanje za kulturu iznosi dva odsto iz budžeta Republike Srpske.

 Reakcije umjetnika na smanjenje sredstava namijenjenih za kulturu u RS Izvor: Shutterstock

Prijedlogom rebalansa budžeta Republike Srpske za 2023. godinu, a koji je Narodna skupština RS usvojila u petak (3. novembra), sredstava za sufinansiranje projekata iz kulture, sa prvobitnih 1.250.000 KM su smanjena na 150.000 maraka.

Ovaj potez izazvao je ogorčenost ljudi iz oblasti umjetnosti i kulture u Srpskoj, te su iz tog razloga medijima uputili neformalnu inicijativu pod nazivom "Barem 2% za kulturu".

“Povodom sramotne odluke da se Rebalansom Budžeta Republike Srpske drastično smanje izdvajanja za kulturu, a sa ciljem sprečavanja nastavka sistematskog urušavanja uslova za stvaralaštvo u Republici Srpskoj oličenog u povećanju nameta na autorske honorare i smanjenje ulaganja u kulturu, smatramo da je jedini zaštitni mehanizam od samovolje pojedinaca zakonsko regulisanje obaveze Republike Srpske da godišnje izdvaja najmanje 2 % za kulturu i umjetnost i smanjenje nameta na autorske honorare umjetnika. Ovo smatramo prvorazrednim nacionalnim interesom i očekujemo puno jedinstvo svih političkih faktora u Republici Srpskoj u vezi hitnog usvajanja ovih zakonskih rješenja”, naveli su banjalučki umjetnici u inicijativi,

Navode da je inicijativu do sada podržalo preko 50 umjetnika iz Banjaluke, a pozvali su i ostale kolege da im se pridruže.

“Pozivamo umjetnike, institucije, udruženja, medije i pojedince da podrže ovu inicijativu ili da ćute u svojoj sramoti”, poručili su oni.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop