• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLJEDNJI APLAUZ ŽARKU LAUŠEVIĆU: Završena komemoracija voljenom glumcu (FOTO, VIDEO)

Autor Dragana Božić

Komemoracija povodom smrti glumca Žarka Lauševića (1960-2023) počela je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorišu.

 Komemoracija Žarku Lauševiću Izvor: KURIR/ZORANA JEVTIĆ/YOUTUBE/ CMC NADLANU

Pored članova porodice, komemoraciji u JDP-u prisustvuju brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Da odaju počast prijatelju i kolegi došli su Dragan Bjelogrlić, Voja Brajović i Milica Mihajlović, Miodrag i Bojan Krivokapić, Branka Petrić, Milan Marić, Manjo Vukotić, te Božo Koprivica, Zoran Živković, Caci Mihailović, Miroslav Lekić, kao i Petar Božović, Vesna Čipčić, Jelena Ćuruvija, Darko Bajić, Dejan Lutkić, Mima Karadžić, Katarina Gojković, Vuk Drašković, Ivica Dačić, Jugoslav Pantelić…

U punoj Velikoj sceni "Ljuba Tadić" komemoracija je počela minutom ćutanja, a direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović rekla je da se "danas opraštamo od druga, kolege i prijatelja – Žarka Lauševića čiji je život bio jedinstven, baš kao i njegov talenat".

Uslijedili su inserti iz brojnih filmova i predstava u kojima je ostvario nezaboravne uloge poput "Kolubarske bitke", "Pozorišnih iluzija"…

Voja Brajović je u svom govoru kazao da umjesto da Laušević sa ove scene "govori Šekspira ili Ljubu Simovića, mi zbog antičke tragedije sada govorimo o njemu".

"Žarko je imao ono nešto što rečima ne može da se opiše – zbog toga su ga toliko jurili i voljeli. Njega sada nema, ali ostaje naša ljubav, poštovanje i divljenje", poručio je Brajović, prenosi Nova.

Na početku svog obraćanja Irfan Mensur, blizak Lauševićev prijatelj i kolega, obratio se glumčevoj supruzi Aniti i djeci.

"Nemojte neko suzu da je pustio, Anita, djeco, znate kakav je, naljutiće se…"

"Nedostajaće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku. Nedostajaće mi tekstovi koje mi je slao za njegovu knjigu, i njegovo pitanje – 'Šta misliš?' Dragi moji, ode Žarko. Ne pristajem na to, nije fer", kazao je Mensur.

Pogledajte

01:38
Irfan Mensur drži govor na komemoraciji Žarku Lauševiću
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Ispraćaj za kremaciju biće obavljen danas na Novom groblju sa početkom u 14 časova.

Poznati dramski umetnik Žarko Laušević preminuo je 15. novembra u 63. godini, nakon kraće i teške bolesti.

Laušević je bio jedan od najpoznatijih i napriznatijih jugoslovenskih i srpskih glumaca druge polovine osamdesetih godina.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a prvu ulogu ostvario je 1981. godine u predstavi "Raskršće".

Na matičnoj sceni igrao je u brojnim predstavama među kojima su "Hrvatski Faust", "Muke po Živojinu", "Kolubarska bitka", "Baal", "Valjevska bolnica", "Pozorišne iluzije", "Lažni car Šćepan mali"…

Nastupao je na brojnim beogradskim i jugoslovenskim scenama u predstavama kao što su Gorski vijenac, Romeo i Đulijeta, Original falsifikata, Mala, Čaruga, Mačka na usijanom limenom krovu, Čekajući Godoa, Staklena menažerija, Sveti Sava, Kanjoš Macedonović… Igrao je u više od trideset filmskih ostvarenja među kojima su Igmanski marš, Jagode u grlu, Lepota poroka, Šmeker, Dogodilo se na današnji dan, Oficir s ružom, Oktobarfest, Braća po materi, Original falsifikata, Crni bombarder, Bolje od bekstva, Nož, Smrdljiva bajka, Leto kada sam naučila da letim…

Posljednji put, publici se poklonio na premijeri filma Heroji Halijarda u oktobru ove godine.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop