• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kako ROB stupi na SRPSKU ZEMLJU, od tog časa POSTAJE SLOBODAN !"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na Sretenje, 15. februara 1835, u Kragujevcu je donijet prvi Ustav Kneževine Srbije. Srbija danas obilježava ovaj dan zajedno sa uspomenom na podizanje Prvog srpskog ustanka 31 godinu ranije.

 Sretenjski ustav kad rob stupi na srpsku zemlju Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Iako je donijet od Velike narodne skupštine i zakletvom potvrđen od kneza Miloša Obrenovića Sretenjski ustav je suspendovan nakon svega 55 dana pod pritiskom velikih sila (Turske, Rusije i Austrije).

Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, političar i diplomata, аli i poznati novinar i izdavač onog vremena.

Ustavom je ograničen apsolutizam vladara i uvedena parlamentarna monarhija. Vlast je sada prvi put podijeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, koja, doduše, nije dosledno sprovedena, ali ipak predstavlja napredak u podeli vlasti.

Prava garantovana ovim ustavom bila su neprikosnovenost ličnosti, pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana i pravo na izbor zanimanja. Sretenjski ustav zamijenjen je tzv. "Turskim ustavom", nametnutim 1838. godine (Srbija je bila kneževina u još uvijek djelimičnod pod turskom upravom).

U Arhivu Srbije čuva se original ovog, jednog od najvrednijih pravnih akata iz novog vijeka na Balkanu.

Između ostalih, u Sretenjskom ustavu stoji i čuveni član o slobodi, napisan u vrijeme kada su mnoge zapadne zemlje trgovale robljem.

"Kako rob stupi na Srbsku zemlju, ot onoga časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo u Serbiju, ili sam u nju pobegao" (Kako rob stupi na srpsku zemlju, od tog časa postaje slobodan, bilo da ga je neko doveo u Srbiju, ili je sam u nju pobjegao).

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop