• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić uručuje sretenjsko ordenje, među odlikovanima i Nenad Stevandić

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić odlikovao je, povodom Dana državnosti Srbije, sretenjskim ordenom pojedince i institucije iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, ali i inostranstva.

 157832.jpg Izvor: BuducnostSrbijeAV/Instagram

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, akademik Rajko Kuzmanović, dok je posthumno zlatnom Medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" odlikovan Spomenko Gostić, jedan od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske koji je u 15. godini poginuo 1993. godine u BiH.

Karađorđevu zvezdu dobili su i glumac Nikola Pejaković i glumica Biljana Čekić iz Republike Srpske, čuvena Dara iz Jasenovca.

Predsjednik Srbije je odlikovanja dodijelio pojedincima i institucijama iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života.

Vučić je odlikovao "Večernje novosti" Sretenjskim ordenom prvog stepena, objavio je ovaj list.

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su, osim Stevanduića i Kuzmanovića, i akademici Vlada Urošević, Zoran L. Kovačević, Bela Balint i Ninoslav Radovanović, episkop niški Arsenije, te igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina.

Ovaj orden, prvog, drugog i trećeg stepena, dobile su i institucije Letopis Matice srpske, Specijalna bolnica za rehabilitaciju i edukaciju Banja Koviljača, Klinika za ginekologiju i akušerstvo KBC Srbije, KBC Kosovska Mitrovica, Škola za muzičke talente u Ćupriji...

Među dobitnicima je više ličnosti iz Crne Gore, pa je tako Radomir Uljarević, književnik i kulturni djelatnik, dobio Sretenjski orden trećeg stepena, a Marko Kovač, bivši crnogorski ministar pravde, Orden srpske zastave drugog stepena.

Odlikovanja su dobile i institucije i pojedinci iz oblasti kulture.

Dječaci koji su ranjeni na Badnji dan prošle godine u Gotovuši kod Štrpca na Kosmetu, Miloš i Stefan Stojanović, odlikovani su Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", dok je djevojčica anđeoskog glasa Pavlina Radovanović iz Orahovca odlikovana Karađorđevom zvezdom trećeg stepena.

Visoka državna priznanja Srbije dobili su i stranci, pa je Orden srpske zastave prvog stepena dobila predsjednica Kineskog instituta za međunarodne odnose i nekadašnja ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Berge Brende dobio je Orden srpske zastave prvog stepena, a ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina odlikovan je Ordenom srpske zastave prvog stepena.

Ambasador Mađarske pri Savjetu Evrope Hari Aleks Rus odlikovan je Ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Odličja će biti uručena danas, na Sretenje u 18.00 časova na državnoj svečanosti u Predsjedništvu Srbije.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE