• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba "New Era" u Muzeju savremene umjetnosti RS (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

U Muzeju savremene umjetnosti otvoena je intermedijska izložba "New Era", a koja je rezultat projekta koji realizuju MSU RS, Muzej savremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Galerija “Božidar Jakac” – Muzej moderne i savremene umjetnosti iz Kostanjevice na Krki

 Izložba New Era u Muzeju savremene RS Izvor: Muzej savremene umjetnosti RS

Izložba će trajati do 5. novembra 2024. godine.

Direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković kaže da je izložba prethodno predstavljena u Novom Sadu i Kostanjevici na Krki, čime se nastavlja višegodišnja uspješna saradnja između ovih institucija koje grade dinamičnu savremenu umjetničku scenu u sredinama u kojima djeluju, ali i šire.

Vujkovićeva je navela da su na izložbi, koja će biti otvorena do 5. novembra, predstavljeni radovi 12 umjetnika i umjetničkih grupa iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, koje su izabrali kustosi tri partnerske institucije.

"Odabrana djela donose suštinsko promišljanje ljudske intervencije na životnu sredinu i društvenih pojava koje utiču na klimatske promjene, te daju poseban uvid na ekološke probleme iz aspekta savremene umjetnosti ", istakla je Vujković.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov je navela da posjetioci na izložbi mogu da pogledaju radove u različitim medijima – od slikarstva preko video-radova, instalacija do novomedijskih umjetnosti i bio i ekoloških praksi, kao posebnog izraza u savremenoj umjetnosti.

Kustos Galerije “Božidar Jakac” – Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Kostanjevice na Krki Miha Colner je istakao da su problemi životne sredine i zagađenja fenomeni koji se u društvu pojavljuju 50 godina unazad, zbog čega su izložbu nazvali “Novo doba”.

On je naveo da je veliki dio 20. vijeka bio posvećen ideji o napretku, dok je sedamdesetih došlo do loma kada su ljudi shvatili da taj napredak ima svoje kosekvence.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Mladen Banjac rekao je da umjetnici koji su angažovani kroz Muzej savremene umjetnosti Srpske ili nedavno završili Akademiju i ovo su njihovi prvi koraci u internacionalnoj izložbi koja je dobila veliku vidljivost. Izložbu “New era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama” će pratiti i serija programa sa panel diskusijama i produkcija podkast emisija koje će se fokusirati na ciljeve projekta.

Izložbu je otvorio ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić On je rekao da je izložba, koja je otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, dio je projekta “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan”, a finansira je Evropska unija.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop