• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Serenada za... vječnost" otvara novu koncertnu sezonu u Narodnom pozorištu RS

Autor Nikolina Damjanić

Narodno pozorište Republike Srpske započeće koncertnu sezonu u ponedjeljak, 7. oktobra, koncertom „Serenada za... vječnost“.

 Koncertna sezona u Narodnom pozorištu RS Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Svečani koncert povodom otvaranja nove sezone Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske biće izveden na Velikoj sceni s početkom u 20 časova.

„Serenada za ...“ je jedan u nizu koncerata u tom ciklusu koji će biti nastavljen i u ovoj sezoni. Protekla sezona iznjedrila je više ovakvih koncerata na kojima su priliku za stvaranje muzičke magije dobili profesori, studenti, etablirani muzički umjetnici Banje Luke, ali i regiona.

Na ovom svečanom koncertu imaćemo priliku slušati kompozicije Johanesa Bramsa, dupli koncert gdje se smjenjuju violina i violončelo, zatim Betovenova djela: operu „Fidelio“, jedino djelo ovog žanra koje je Betoven napisao. Na programu je i „Romansa“ za violinu i orkestar, za koju neki muzikološki spisi kažu da se u njoj čuje melanholija izgubljene ljubavi, dok drugi čuju više filozofsko promišljanje i poetičnost.

Izvor: Narodno pozorište RS

I na kraju koncerta orkestar će izvesti Četvrtu simfoniju, čija je ljepota nemjerljiva i ovo će biti prvi put da bude izvedena u Banjoj Luci poslije 200 godina od njenog nastanka.

„Upravo zato ovaj koncert i ovo izvođenje, u vremenu koje dolazi na radost razvoja i postavljanja čvrstih temelja Simfonijskog orkestra NPRS-a, postaće deo istorije, odnosno deo večnosti kojoj ste svedočili“, riječi su durigenta i umjetničkog direktora SO NPRS-a Dušana Vere Uroševića, koji će i upravljati koncertom.

Koncert će izvesti Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske sa solistima: Sonjom Vojvodić (violina), Lidijom Paulin (violončelo) i Teodorom Ikanovićem (violina).

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop