• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncertom Benjamina Šmida počela "Jesenja sonata"

Autor Dragana Božić

Koncertom poznatog violoniste Benjamina Šmida iz Austrije večeras je u Banjaluci otvoren 7. Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata".

 Počela Jesenja sonata Izvor: Borislav Brezo/Banski dvor

Šmid je nastupio u Banskom dvoru u pratnji renomiranog gudačkog orkestra "Kamerata" Novog Sada.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović rekao je da je festival "Jesenja sonata" u prethodnom periodu snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od muzičke kritike, te veliku podršku publike.

"Maksimalna posjećenost svih festivalskih programa pokazala nam je da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika i te kako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa", rekao je Matović.

Član orkestra "Kamerata" Jožef Bisak rekao je da ih je publika u Banjaluci navikla na lijepe reakcije i da nose divne uspomene sa svakog koncerta.

"Imate privilegiju što u gradu imate ovako divnu koncertnu dvoranu, koja stoji rame uz rame sa velikim svjetskim i evropskim dvoranama i mi kao muzičari uvijek smo srećni kada znamo da ćemo doći da sviramo ovdje", rekao je Bisak.

On je istakao da je njihov nastup sa Šmidom veoma specifican, saopšteno je iz Banskog dvora.

Izvor: Borislav Brezo/Banski dvor

"On je kao umjetnik vjerovatno jedinstven u svijetu. Nivo na kom izvodi klasičnu i džez muziku je najviši svjetski nivo i po tome je zaista jedan od rijetkih", rekao je Bisak.

Benjamin Šmid je postao jedan od najvažnijih violinista ovog vremena koji je širom svijeta realizovao više od 3.000 koncerata.

Nastupao je na najprestižnijim svjetskim scenama sa poznatim orkestrima. NJegova briljantna tehnika, strastvena interpretacija, zajedno sa improvizacijskim sposobnostima u džezu, čine ga violinistom jedinstvenog profila.

Gudački orkestar "Kamerata" čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Na koncertu u Banskom dvoru izveli su kompozicije Šuberta, Bergera, Brajnšmita, što je publika nagradila višeminutnim aplauzom uz ovacije.

Sutra, drugog dana festivala, programom "Melodije moje duše - koncert najljepših ruskih romansi" predstaviće se renomirani muzički umjetnici bariton Vasa Stajkić iz Beograda i pijanista Arsen Čarkić iz Banjaluke.

Iz Banskog dvora navode da su pokrovitelji festivala predsjednik Republike Srpske i grad Banjaluka.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop