• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spomen ploča Živojinu Pavloviću

Ministar kulture i informisanja Predrag Marković i supruga Živojina Pavlovića, Snežana Lukić, otkrili su u Beogradu spomen ploču Pavloviću.

 Spomen ploča Živojinu Pavloviću Izvor: MONDO

Književniku i filmskom stvaraocu, Živojinu Pavloviću, u petak je na zgradi u Ulici majke Jevrosime 39, u kojoj je živio od 1971. godine, pa do smrti 1998. otkrivena spomen ploča.

U književnost je ušao kao pripovjedač, knjigama "Krivudava reka" i "Dnevnik nepoznatog", a zatim su uslijedili romani "Lutke", "Kain i Avelj", "Zadah tela", "Oni više ne postoje", "Zid smrti", "Lov na tigrove", "Trag divljači", "Lapot", "Dolap"... Cjelokupno svoje prozno djelo imenovao je kao "Divlji vetar". Iako rođeni Šapčanin, cjelokupno njegovo stvaralaštvo, od 32 knjige, vezano je za kraj njegove majke, dede i tetaka, gdje je provodio ljetnje i zimske raspuste, duž obala Timoka.

Iako je diplomirao slikarstvo, na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beogradu, vrlo rano odlučio je da ne bude slikar, ali je sve svoje slike "ljubomorno čuvao" u koferu.

U svijet filma je zakoračio pišući, i to filmske kritike, za "Reviju danas". Već prvim igranim filmom "Žive vode" (1962), iz omnibusa "Kapi, vode, ratnici", osvojio je na Filmskom festivalu u Puli specijalnu nagradu za debitantsko djelo. Među 15 njegovih filmova, od kojih su mnogi kasnije bili ovjenčani značajnim domaćim i inostranim priznanjima, su i "Neprijatelj", "Buđenje pacova", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Crveno klasje", "Hajka", "Zadah tela", "Na putu za Katangu"...

Sa Dušanom Makavejevom i Aleksandrom Sašom Petrovićem bio je najistaknutiji predstavnik "crnog talasa" u jugoslovenskom filmu.

I ovo obilježje dio je kulturnog poduhvata "Vratimo dug piscima", koji su započeli Ministarstvo kulture i "Večernje novosti". Do sada je postavljeno 13 ploča piscima koji su živjeli i stvarali u Beogradu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop