• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tarnerova nagrada Martinu Bojsu

Britanski umjetnik Martin Bojs ovogodišnji je dobitnik Tarnerove nagrade, najpoznatijeg priznanja za savremenu umjetnost u Velikoj Britaniji.

 Tarnerova nagrada Martinu Bojsu Izvor: MONDO

Bojs (44) je nagrađen za skulpturalnu instalaciju u galeriji "Eva Prezenhuber" u Cirihu koja objedinjuje "spoljnu" atmosferu parka sa unutrašnjim uređenjem i visokim modernizmom.

Škotlanđaninu su nagrada i ček na 25.000 funti uručeni u ponedjeljak u engleskom gradu Gejtshedu, u kojem je upriličena izložba radova umjetnika koji su se našli u najužem izboru.
Priznanje je uručio modni fotograf Mario Testino.

Žiri je istakao Bojsov doprinos interesovanju savremenih umjetnika za istorijski modernizam. On je, kako se navodi, nagrađen za "skulpturalne instalacije koje privlače pažnju posjetilaca posebnom atmosferom i pažljivo odabranim detaljima".

U najužem izboru bili su i vajarka Karla Blek, video umjetnica Hilari Lojs i slikar Džordž Šo. Njih troje dobili su po 5.000 funti.

Tarnerova nagrada, nazvana po slikaru pejzažisti iz 19. vijeka Vilijamu Tarneru, ustanovljena je 1984. u čast mladih britanskih umjetnika. Dodjeljuje se svake godine umjetniku mlađem od 50 godina.

To priznanje je proteklih decenija imalo značajnu ulogu u podsticanju rasprave o vizuelnoj umjetnosti kao umjetničkoj kategoriji. Uprkos kritikama, Tarnerova nagrada bila je odskočna daska za karijere mnogih vodećih britanskih umjetnika, kakvi su Dejmijen Herst, koji ju
je dobio 1995, Stiv Makvin (1999) i Entoni Gormli (1994).

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop