• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga i predstava u čast Ive Andrića

Povodom 50. godišnjice dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, u Narodnom pozorištu predstavljena knjiga "Andrić, ex privata" Milenka Stojičića.

 Knjiga i predstava u čast Ive Andrića Izvor: MONDO

Takođe, najavljeno je i izvođenje predstave  "Prokleta avlija" za večeras u 20 časova.

"Predstavom "Prokleta avlija" i promocijom knjige Milenka Stojičića pokušavamo da kažemo Andriću hvala i da se prisjetimo ovog značajnog dana za književnost ovih prostora ", rekao je Nenad Novaković, direktor NPRS. Govoreći o Stojičićvoj knjizi, on je dodao da je autor ovim djelom pokušao da sakupi najzanimljivije stvaralaštvo autora koji su govorili, pisali i stvarali podstaknuti velikom idejom i mišlju Andrića, prenosi Fokus.

Stojičić je naglasio da je svojom knjigom htio da "kazni" Andrića, odnosno da vidi koliko ga je ljudi "kaznilo" uzimajući ga kao literarni lik s imenom i prezimenom.
"Andrić je ovom knjigom "kažnjen", jer je na nekoliko mjesta rekao da mu smeta sopstveno ime, odnosno to najbolje opisuju njegove riječi: "To prokleto lično ime i prezime u mnogim stvarima me je obavezilo i ograničavalo... Najsretniji bih bio kada bi se vratila stara helenska vremena u kojima je autor anoniman, za koga se  ne zna, već samo za djelo - rekao je Stojičić.

On je naglasio da je sa uživanjem  istraživao ovaj  fenomen kroz biblioteke eseja, kritika i romana o Andriću, disertacije i magistarske radove, te da je njegovoj u knjizi navedeno oko 140 pisaca koji su se bavili fenomenom Andrića.

Željko Stjepanović, umjetnički direktor NPRS, dodao je da je glavni krivac za dodatno "kažnjavanje" Andrića predstavom "Prokleta avlija" Nebojša Bradić, koji je  napravio dramatizaciju.

"Andrić nije bio dramski pisac, a o pozorištu je imao mišljenje da je to jedno od najprolaznijih umjetnosti. Iako je volio pozorište, smatrao je da je to umjetnost koja traje onoliko koliko traje predstava i da se veoma brzo zaboravi ",  objasnio je Stjepanović.

On je dodao da je ova predstva rađena u koporodukciji  teatra "Kabare" iz Tuzle, Kazališta iz Virovitice i Narodnog pozorišta iz Užica.

Stjepanović je najavio da će Narodno pozorište RS do kraja godine održati premijeru predstave "Putujuće pozorište Šopalović" 17. decembra i "Odumiranje međeda" 26. decembra, a premijera opere "Safikada" najvjerovatnije će biti 23. decembra. (MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop