• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ružici Sokić "Dobričin prsten"

Glumica Ružica Sokić dobitnica je ugledne glumačke godišnje nagrade Udruženja dramskih umjetnika Srbije za životno djelo - Dobričin prsten.

 Ružici Sokić "Dobričin prsten"  Izvor: MONDO

U saopštenju Saveza dramskih umjetnika Srbije navodi se da su pored Sokićeve, kandidati za nagradu bili i Radmila Andrić, Milija Vuković, Milena Dravić, Mirjana Karanović, Marko Nikolić, Miodrag Mrgud Radovanović, Ljiljana Stjepanović i Vesna Čipčić.

Žiri u sastavu Ksenija Jovanović, Jelisaveta Sablić, Gorica Popović, Tihomir Stanić, dramaturg Slavko Milanović i rediteljka Đurđa Tešić-Popović odluku je donio jednoglasnu.

Odluka o terminu i mjestu održavanja svečanosti uručenja zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića glumici Ružici Sokić biće naknadno donesena.

Dobričin prsten je najveća nagrada koja se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima za životno djelo, odnosno cjelokupno pozorišno glumačko ostvarenje. Nagrada je ustanovljena 1980. godine, a prvi dobitnik nagrade je glumac Ljuba Tadić.

Nagradu su ustanovili Savez dramskih umjetnika Srbije i Muzej pozorišne umjetnosti Srbije, kojima se pridružila Zlatara Majdanpek.

Nagrada nosi ime po prstenu koji je glumac Dobrica Milutinović 1937. godine dobio od Udruženja glumaca Kraljevine Jugoslavije kao priznanje za izuzetan doprinos pozorištu. Nagradu dodjeljuje žiri glumcima koji više od 20 godina ostvaruju značajne uloge na sceni.

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena iz 1939., koju izrađuje Zlatara Majdanpek i unikatne diplome, koja je rad akademskog slikara Geroslava Zarića. Savez dramskih umjetnika Srbije izdaje i monografije glumaca, nagrađenih Dobričinim prstenom.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop