• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera predstave "Šta smo to učinili" u Sarajevu

U Kamernom teatru 55 u 20 časova će se prema tekstu Joel Pommerata održati premijera predstave «Šta smo to učinili» u režiji Dina Mustafića.

 Premijera predstave "Šta smo to učinili" u Sarajevu Izvor: MONDO

Prema dramatizaciji Željke Udovičić-Pleština, predstava na iznimno direktan i bolan način govori o tabu odnosima unutar porodice, te je prožeta i ličnim razmišljanjima glumačkog ansambla.

Povodom prve premijere Kamernog teatra 55 u umjetničkoj sezoni 2011/2012 direktor Dragan Jovičić je  objasnio da nikada nije doživio veće uzbuđenje na jednoj pozorišnoj predstavi, kao kada je pogledao generalnu probu.

Činjenicu da predstava nastaje u posebno teškom trenutku za kulturu, Jovičić je ilustrovao podatkom da je Kamerni teatar 55 tokom rata od 1992. do 1995. imao 41 premijeru, dok ih je u poslednjih 5 godina bilo 16.

Reditelj Dino Mustafić objasnio je da je riječ o otvorenoj dramskoj formi prožetom ličnim iskustvima, predstava koja oslikava realnost, odnose roditelja i djece:

“Premijera je ne samo svečani čin, nego i podvig. Još jednom smo vidjeli koliko je za jedan sretan, stabilan život važna relacija ljubav, briga, pažnja i njega. Nekako sam sad rekao sve atribute koji sve više iščezavaju iz ove globalne civilizacije. A našoj zemlji koja je nad tranzicijskim periodom, u kojoj su svi sistemi vrijednosti pobrisani, u kojima nemamo nikakvih vertikala etičkih, postavlja se pitanje gdje tako dezorjentisano društvo ide, kuda se kreće. Preko mikro priča smo uspjeli da odgovorimo i na makro planu o stanju u cijelom svijetu. “



Mustafić je takođe iznio negodovanje povodom zakona BiH o ulasku stranih državljana sa Kosova u našu zemlju: “Nažalost, na našoj premijeri nećemo biti u kompletnom sastavu, pošto smo na regionalnom nivou. Nama fali jedan kompozitor koji je radio muzički aranžman. To je jedan Albanac sa Kosova, Trimor Dhomi, i on neće moći prisustvovati predstavi zbog  propisa Vlade BiH, jer Albanci ne mogu ulaziti u Bosnu i Hercegovinu. Iako sam ja prije mjesec dana poslao zvanični dopis za njegov individualni ulazak, to nikada neće doći na razmatranje sjednice Vijeća ministara, jer to Vijeće i ne postoji.  Mi Bosanci kod njih idemo, ja sam tamo i režisirao, i sada osjećam užasnu nelagodu da živim u zemlji koja naše komšije diskriminiše, jer to je mimo svih civilizacijskih razina.”, istakao je Mustafić tokom svog govora.

Za glumački ansambl rad na predstavi je bio istraživačkog karaktera, jer su paralelno u svakom trenutku bili i glumci i nečije dijete, a neki među njima i nečiji roditelji.

 Glumac Amar Selimović istakao je kako je ovo prvi put da je imao priliku umetnuti u predstavu vlastito iskustvo, vlastito sjećanje, vlastite čežnje. «Pozorište može otvoriti teme, otključati tabue kako bi se ostvario dijalog i ova predstava je na jedan način upravo i bolna – tematski i iskustveno», približio je rad na predstavi Selimović. «Želimo da se poslije gledanja publika kada dodje kući zapita – gdje griješimo u našim odnosima?», zaključio je Boris Ler, kao jedan od članova ansambla.

U predstavi igraju: Jasna Diklić, Tatjana Šojić, Sadžida Šetić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Senad Bašić, Amar Selimović, Mirsad Tuka, Boris Ler, Muhamed Hadžović, Belma Alić (violončelistica). Scenografiju je radio Dragutin Broz, a kostimograf je Vanja Popović uz asistenciju Amre Džinalija Karadjuzović.

Premijera je večeras u 20h, a prva repriza u subotu, 17. decembra, 2011. u 20h. Ne propustite pogledati i saznati šta smo to zaista učinili.

(Erna Saljević, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop