• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera "Safikade" u Banjaluci

Premijera dugo očekivane opere "Safikada" reditelja Nenada Bojića i kompozitora Muharema Insanića održana u punoj sali pozorišta u Banjaluci.

 Premijera "Safikade" u Banjaluci Izvor: MONDO

Radnja ove banjalučke opere smještena je na kraj 19. vijeka, u vrijeme Austrougarske monarhije. Opera je rađena prema legendi o djevojci Safikadi koja je bila zaljubljena u austrougarskog vojnika.

Ljubav je bila obostrana, ali u tom vremenu unaprijed je bila osuđena na propast, jer su djevojci, po drevnom muslimanskom običaju, budućeg muža birali njeni roditelji.

Odlučna da sačuva ljubav Safikada, odjevena u svadbeno ruho, sačekala je da se upali fitilj topa, koji ispred banjalučke tvrđave "Kastel" svakog dana pucnjem označava podne. Pritrčala je topu, grudi priljubila uz otvor cijevi i "zagrlila" top.


Režiser Nenad Bojić kaže da je bilo komplikovano postaviti Safikadu na pozorišnu scenu : "Ovo je poetska stvar. Sam libreto je nastao po poemi Slavka Podgoreleca,koji je posljednjih godina mnogo radio na njemu. Bilo je zaista teško pretvoriti poemu u operski libreto", ističe Bojić. 

Ulogu Safikade odlično je odigala prvakinja frankfurtske opere Banjalučanka Dunja Simić.

"Izuzetna mi je čast igrati ulogu Safikade.To je legenda vezana za naš grad, za moje djetinjstvo i mladalačke dane. Iako ne volim premijere , radujem se sutrašnjoj reprizi s obzirom na večerašnji topao prijem publike koja je prepoznala vrijednost opere.", izjavila je Dunja Simić za Mondo .


Osim Dunje Simić u operi još igraju Jasmin Bašić (Asker), Jelena Vlahović(mjaka) , Ivan Šarić (babo), Maja Manojlović i Albina Smajlović (služavke), Ana Marković i Anica Zrilić (duše). Operni hor čine članovi Muzičko scenske agencije “Arion” iz Banjaluke.

Pisac libreta Slavko Podgorelac je impresioniran reakcijom banjalučke publike.

"Impresioniran sam reagovanjem publike , koja je izvođenje opere primila sa srcem. Da budem iskren,čak sam i iznenađen. Čini mi se da smo napravili nešto dobro."

Kompozitor Muharem Insanić  ističe da je "Safikada " plod višegodišnjeg timskog rada.

"Premijernim izvođenjem Safikade Banjaluka je stasala u pravi kulturni centar. Publika je ta koja će odlučiti o nastavku održavanju  "Safikade", navodi on.

U Banjaluci postoji grob djevojke Safikade na kojem više od 100 godina mladi i zaljubljeni svih nacija i vjera pale svijeće u nadi da će tim činom osigurati trajnost vlastite ljubavi.

Pripreme za operu su trajale gotovo šest godina, a njenu realizaciju pomogli su: predsjednik Republike Srpske, grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Vlada Federacije BiH, te intelektualci u BiH i inostranstvu.

Premijeri "Safikade" prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog i javnog života Srpske. Prva repriza opere "Safikada" biće održana večeras 23. decembra na velikoj sceni NP RS, u 20 časova.

Zainteresovani mogu nabaviti karte po cijeni od 30 KM.

(tekst i foto: Milica Kulić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop