• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobednici Betinog fotokonkursa

Pobednicima na Petom međunarodnom konkursu "Betina fotografija godine" uručene su nagrade u beogradskoj galeriji "New Moment".

 Pobednici Betinog fotokonkursa Izvor: MONDO

Prvu nagradu je dobio Vjekoslav Skledar, fotoreporter zagrebačke fotoagencije "Cropix" za fotografiju "Sanader".

Drugu nagradu žiri je dodelio Marku Đurici, fotografu Blica i Rojtersa, iz Beograda, a treću Maji Zlatevskoj koja radi za skopski Dnevnik.

Skledar je agenciji Beta kazao da je prvonagrađena fotografija objavljena u hrvatskim medijima tek pošto se saznalo da je nagrađen na Betinom konkursu.

"Fotografija govori sama za sebe i to je njena najveća snaga", ocenio je autor i dodao da je reč o aluziji na televizijski rijaliti šou "Veliki brat", "jer je igrom kamerom ispalo da hrvatski premijer Ivo Sanader kroz nju posmatra okolinu".

Skledar je kazao da su reakcije u Hrvatskoj na nagradu pozitivne, i naveo da je fotografija snimljena oktobra 2007. godine u Zagrebu.

Ove godine je dodeljeno pet specijalnih nagrada Goranu Sivačkom (Blic, Beograd), Tinu Juriću (Večernji list, Zagreb), Anđelku Vasiljeviću (Politika, Beograd), Vladimiru Gogiću (Agencija Beta) i Luki Zekoviću (Vijesti, Podgorica).

Prve tri nagrade su novčane (1.000, 750 i 500 evra).

Žiri u sastavu Ognjen Alujević (Feral Tribjun, Split), Slobodan Đurić (Dnevnik, Skopje), Dragan Milovanović (Večernje novosti, Beograd), prof. Branislav Karanović (Fakultet primenjenih umetnosti,
Beograd) i Đorđe Zorkić (Beta), jr sve odluke doneo jednoglasno.

Predsednik žirija Ognjen Alujević je pre uručivanja nagrada rekao da je na konkurs stiglo više od 200 fotografija, od 73 autora iz sedam zemalja jugoistočne Evrope.

U galeriji "New Moment" u Hilandarskoj ulici izloženo je 70 fotografija. Izložba će trajati do 20. juna.

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Ivan Cvejić je u govoru istakao da je fotografija često sama po sebi vest.
"Fotografija je neizostavni deo novinske priče i dokaz da je nešto učinjeno", naveo je Cvejić i čestitao nagrađenima.

Maji Zlatevskoj (Dnevnik, Skoplje) poseban žiri je dodelio novouspostavljenu nagradu - skulpturu Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) za fotografa koji se u regionu najuspešnije bavio ljudskim pravima.

Žiri SEEMO-a je odlučio i da specijalnu povelju iz te oblasti dodeli Marku Đurici (Blic/Rojters).

Žiri Erste banke, generalnog sponzora Betinog konkursa već tri godine, ove godine je uspostavio nagradu za najduhovitiju fotografiju koju je dobio Jaroslav Pap (Dnevnik, Novi Sad).

Francuski kulturni centar u Beogradu i ove godine je dodelio svoju nagradu za mlade fotoreportere - boravak na Sajmu fotografije u Perpinjanu, a žiri na čijem je čelu bila Sofi Barde (Sophie Bardet) odlučio je da to priznanje dobije Danilo Peternek (Tanjug, Beograd).

Otvaranju izložbe odabranih fotografija i uručivanju nagrada prisustvovali su i predstavnici OEBS-a, Ambasade SAD i Francuskog kulturog centra.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop