• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andrićgrad po receptima istorije

Andrićgrad je prvi grad koji se gradi po receptima istorije i kojim se želi oživjeti multietnička i multikulturna tradicija, rekao je režiser Emir Kusturica.

 Andrićgrad po receptima istorije Izvor: MONDO

Kusturica je najavio da će Andrićgrad sigurno biti završen do 2014. godine. Prema njegovim riječima, Andrićgrad je sada u fazi da do kraja godine bude sve u kamenu i pod prozorima, te da bude napravljeno još oko 2 000 kvadrata, a u septembru 2014. godine biće premijera opere "Na Drini ćuprija".

Govoreći o svojoj posebnoj vezi sa Republikom Srpskom, u kojoj često boravi, Kusturica za banjalučke "Nezavisne novine" kaže da u ovom ludom svijetu, koji gubi kompas i identitet, postoji ideja predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saradnika, kao i ambijent u Srpskoj.

"Mislim da je Dodik značajan u mom životu posebno po Andrićgradu. Veliko je pitanje da li bi i jedan drugi predsjednik Republike Srpske angažovao sredstva i investirao u grad koji će imati svoj karavan saraj, svoj muslimanski dio. To znači da učestvuje u istorijskoj rekonstrukciji onog što je u BiH izgubljeno. To je prvi grad koji gradimo po receptima istorije i kojim hoćemo da oživimo multietničku i multikulturnu tradiciju. Svaki drugi grad je to izgubio", naglasio je Kusturica.

Komentarišući činjenicu da ga jedni dižu do neba, poput Francuza, Rusa i jednog dijela Srba, dok ga drugi, posebno ljudi u Sarajevu, mrze", Kusturica je rekao da Srednjobosanski basen, u kojem uglavnom žive Bošnjaci, koji su njemu veoma dragi ljudi, osjeća kao dio svoje tradicije.

"Samo sam htio da završim jednu fazu sa krštenjem, međutim, to je proizvelo sve ovo što je proizvedeno. To je dio elite ili fakir fukare, kao što kaže Andrić, koja stvara grupacije spremne na linč i to je dobar dio kriminala koji bi da se proširi i uništi svaku drugu tradiciju", kaže Kusturica, naglasivši da on pripada objektivno internacionalističkom miljeu, a da ideja Sarajeva, gdje žive samo muslimani, a drugi su ukras, jednostavno nije dio njegovog ukusa.

On smatra da su porodica Izetbegović i manje više svi koji se bave politikom u muslimanskom svijetu praktikovali politiku koja je bila nemoguća. "Kao što bi Andrić rekao `njihove su ljubavi tako daleko, a mržnje tako blizu i mi uvijek ratujemo da stare probleme ne riješimo, nego da stvorimo nove koje ćemo riješiti u novom ratu`", rekao je Kusturica. 

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop